Sałatka w arbuzie
Bardzo orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca sałatka. Gości z pewnością zaskoczy forma podania - połówki arbuza jako miseczki pięknie będą prezentować się na stole.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1/2 arbuza (przeciętego w poprzek),
- 2 garście bakalii: rodzynki, orzechy, daktyle, inne suszone owoce, itp.,
- 1 banan,
- 1 brzoskwinia,
- 1/2 melona lub garść winogron.
Z połówki arbuza delikatnie wyjąć miąższ (najlepiej dużą łyżką) i pokroić go na mniejsze kawałki, wrzucić do miski, żeby wytrącił się sok. Pokroić także pozostałe owoce, dodać namoczone i odsączone bakalie, wymieszać. Część sałatki (cała się zapewne nie zmieści) przełożyć do wydrążonego arbuza, którego skórkę można przyciąć w fantazyjne kształty.
Zobacz także: naleśniki gryczane z czosnkiem i orzechami
Polecamy wideo: Sposób na muszki owocówki
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze