Sałatka w arbuzie
Bardzo orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca sałatka. Gości z pewnością zaskoczy forma podania - połówki arbuza jako miseczki pięknie będą prezentować się na stole.
oprac. Magdalena Pomorska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1/2 arbuza (przeciętego w poprzek),
- 2 garście bakalii: rodzynki, orzechy, daktyle, inne suszone owoce, itp.,
- 1 banan,
- 1 brzoskwinia,
- 1/2 melona lub garść winogron.
Przepis
Z połówki arbuza delikatnie wyjąć miąższ (najlepiej dużą łyżką) i pokroić go na mniejsze kawałki, wrzucić do miski, żeby wytrącił się sok. Pokroić także pozostałe owoce, dodać namoczone i odsączone bakalie, wymieszać. Część sałatki (cała się zapewne nie zmieści) przełożyć do wydrążonego arbuza, którego skórkę można przyciąć w fantazyjne kształty.
Zobacz także: naleśniki gryczane z czosnkiem i orzechami
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl