Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa znana jest dziś każdemu Polakowi, ale swoje trumfy święciła w czasach PRL-u. W latach 70. i 80. była dostępna w każdym barze. Dziś trudno sobie wyobrazić rodzinną imprezę bez tej sałatki. Zobaczcie, jak przygotowuje się ją w moim domu.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg pietruszki
- 1 seler
- 5 ziemniaków
- słoik ogórków konserwowych
- 8 jajek
- 1 cebula duża albo 2 małe
- puszka kukurydzy
- 2 majonezy kieleckie
- sól
- pieprz
Przepis
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotować do miękkości. Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu dać do ostygnięcia. Obrać wszystko i pokroić w małą kosteczkę. Ogórki również pokroić drobno. Wsypać puszkę kukurydzy. Cebule pokroić drobno. Do tego dodać majonez w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać dokładnie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl