Sajgonki. Zamiast zamawiać w barze, łatwo zrobić je w domu

Sajgonki to świetna przekąska w azjatyckim stylu, którą bez trudu można przygotować w domu. Poznajcie prosty i błyskawiczny sposób na pyszne sajgonki.

spring rolls at street food
appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, whitespring rolls at street food appetizer, asia, asian, background, buffet, carrot, china, chinese, cooking, crispy, cuisine, culture, deep, delicious, dinner, egg, eggroll, filipino, food, fried, gourmet, green, health, healthy, homemade, market, meal, plate, pork, restaurant, roll, rolls, sauce, snack, spring, springroll, street, stuffed, sweet, tasty, thai, top, traditional, vegetable, vermicelli, vietnamese, white
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • papier ryżowy
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 cm imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • przyprawa do dań orientalnych
  • sos sojowy lub rybny
  • suszone grzyby mun
  • makaron sojowy

Przepis

  • Przygotowujemy duży garnek na farsz. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy mielone mięso z czosnkiem. Podsmażone dajemy do garnka.
  • Na patelni podsmażamy pokrojone w drobne pałeczki lub starte na tarce marchew i pietruszkę. Jak trochę zmiękną, dodajemy je do garnka. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i na małym ogniu zaczynamy dusić.
  • Do garnka dodajemy starty na miałko imbir i przyprawę orientalną. Z cebulą, selerem, cebulą, i kapustą postępujemy tak samo, jak z marchewką.
  • Grzyby mun moczymy w wodzie, podgotowujemy i szatkujemy na drobne paseczki.
  • Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i po nasiąknięciu drobno kroimy na góra centymetrowej długości fragmenty.
  • Całość dusimy w garnku dodając w miarę potrzeby sos sojowy. Gotowy farsz powinien trochę wystygnąć zanim zabierzemy się za składanie sajgonek.
  • Do składania przygotowujemy sobie miskę z letnią wodą.
  • Każdy płat papieru ryżowego zwilżamy wodą i kładziemy na desce do krojenia. Po około 1/2 minuty powinien zrobić się elastyczny i możemy zacząć składać.
  • Łyżkę farszu kładziemy na rozłożonym papierze, lekko zawijamy od dołu, zawijamy jeden brzeg sajgonki.
  • Sajgonki można spożywać na surowo lub po usmażeniu w głębokim oleju. Podajemy z sosem chili lub innym orientalnym.
  • Oryginalnie sajgonki je się palcami maczając w sosach. Można również posługiwać się pałeczkami.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy