Roladki śląskie. Obiad, któremu trudno się oprzeć
Dla osób nie posiadających zbyt dużego doświadczenia kulinarnego przyrządzenie mięsnej rolady wydaje się trudnym wyzwaniem. Jednak w rzeczywistości zadanie wcale nie należy do skomplikowanych.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Suszone grzyby namocz w szklance wody, następnie ugotuj do miękkości. Wołowinę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Potnij na cztery plasterki.
- Kawałki mięsa ułóż na desce, przykryj folią i rozbij tłuczkiem. Delikatnie oprósz solą i pieprzem.
- Ogórek i 2 grzyby pokrój w cienkie plasterki, a obraną cebulę w piórka. Płaty wołowiny posmaruj z jednej strony musztardą.
- Na mięsie ułóż kawałki cebuli oraz plasterki boczku, grzybów i ogórków. Ciasno zwiń formując roladki.
- Obwiąż bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, zrumień zrazy ze wszystkich stron, podlej wywarem z grzybów.
- Dodaj pozostałe grzyby, przypraw do smaku solą i pieprzem. Zrazy duś pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Wlej śmietanę, ponownie przypraw.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl