Rolada biszkoptowa z truskawkami i kremem śmietankowym
Przepyszna biszkoptowa rolada z bitą śmietana i truskawkami to idealne ciacho na wiosenne popołudnie. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Przekonajcie się sami.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Żółtka jaj oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy, studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich po jednym żółtku ciągle ubijając, następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dolewamy powoli rozpuszczone masło.
- Odlewamy 2 łyżki ciasta, mieszamy je z barwnikiem spożywczym i robimy wzory na papierze do pieczenia.
- Ciasto przelewamy na ozdobiony wzorami papier do pieczenia ułożony w blaszce. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto układamy na ściereczce. Delikatnie odklejamy papier do pieczenia.
- Ciasto zawijamy na kształt rolady wzorem na zewnątrz. Przygotowujemy masę - kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i pokrojone na kawałki truskawki.
- Ciasto biszkoptowe rozwijamy, nasączamy syropem cukrowym, smarujemy masą i zwijamy na kształt rolady. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do stężenia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl