Pytt i panne z kiełbasą

Pytt i panne (typowo skandynawskie danie, dosłownie "drobiazg na patelni" – przyp. tłum.) to ratunek dla zabieganej pani domu! Wystarczy otworzyć szufladę na warzywa, sprawdzić, co w niej jest, pokroić owo znalezisko w kostkę, plastry lub na kawałki i usmażyć z ziemniakami. Wykorzystaj wczorajsze ziemniaki, jeśli akurat je masz. Osobiście lubię zadbać nieco o estetykę tego dania, poświęcając chwilę na pokrojenie warzyw w kostkę o tej samej wielkości. Jeśli jednak chcesz upichcić coś szybko i łatwo, tnij je, jak masz ochotę. W wersji bezmięsnej pomiń zaś kiełbaski.

Pytt i panne z kiełbasąPytt i panne z kiełbasą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 800 gramów ziemniaków, pokrojonych w równą kostkę
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 400 gramów grubo mielonej kiełbasy, pokrojonej na plastry
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 por, pokrojony na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
  • 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach), pokrojone w kostkę
  • 100 gramów mrożonego groszku sól i pieprz
  • świeże zioła (do wyboru)

Przepis

  • Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek i usmaż na niej kiełbaski. Powinny nieco się zrumienić. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
  • Na patelnię włóż ziemniaki i smaż je przez około 10 minut, aż będą dość miękkie. One również powinny nieco się zrumienić. W czasie smażenia dopraw je solą i pieprzem.
  • Na patelnię włóż marchewki i cebulę. Smaż je razem z ziemniakami, aż cebula stanie się miękka.
  • Dodaj por, czosnek i paprykę i smaż przez kolejne 5–10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Na koniec wrzuć na patelnię groszek i usmażoną kiełbasę. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż groszek się rozmrozi, a plasterki kiełbasy dokładnie się podgrzeją.
  • Przed podaniem dopraw solą oraz pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯