Pytt i panne z kiełbasą
Pytt i panne (typowo skandynawskie danie, dosłownie "drobiazg na patelni" – przyp. tłum.) to ratunek dla zabieganej pani domu! Wystarczy otworzyć szufladę na warzywa, sprawdzić, co w niej jest, pokroić owo znalezisko w kostkę, plastry lub na kawałki i usmażyć z ziemniakami. Wykorzystaj wczorajsze ziemniaki, jeśli akurat je masz. Osobiście lubię zadbać nieco o estetykę tego dania, poświęcając chwilę na pokrojenie warzyw w kostkę o tej samej wielkości. Jeśli jednak chcesz upichcić coś szybko i łatwo, tnij je, jak masz ochotę. W wersji bezmięsnej pomiń zaś kiełbaski.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 800 gramów ziemniaków, pokrojonych w równą kostkę
- oliwa z oliwek do smażenia
- 400 gramów grubo mielonej kiełbasy, pokrojonej na plastry
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 por, pokrojony na plasterki
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
- 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach), pokrojone w kostkę
- 100 gramów mrożonego groszku sól i pieprz
- świeże zioła (do wyboru)
- Rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek i usmaż na niej kiełbaski. Powinny nieco się zrumienić. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
- Na patelnię włóż ziemniaki i smaż je przez około 10 minut, aż będą dość miękkie. One również powinny nieco się zrumienić. W czasie smażenia dopraw je solą i pieprzem.
- Na patelnię włóż marchewki i cebulę. Smaż je razem z ziemniakami, aż cebula stanie się miękka.
- Dodaj por, czosnek i paprykę i smaż przez kolejne 5–10 minut. Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec wrzuć na patelnię groszek i usmażoną kiełbasę. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż groszek się rozmrozi, a plasterki kiełbasy dokładnie się podgrzeją.
- Przed podaniem dopraw solą oraz pieprzem i udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis pochodzi z książki Iny Janine Johnsen, szwedzkiej blogerki kulinarnej, "Ziemniak. Wyznanie miłości"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze