Pstrąg z piekarnika. Prosty przepis na przepyszną rybę
Pstrąg z piekarnika to świetny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Ryba pieczona z masłem, koperkiem i cytryną będzie niezwykle aromatyczna. Pstrąga można podać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz solą i pieprzem (z obu stron i w środku). Natnij z jednej strony w czterech miejscach. W nacięcia powkładaj niewielkie kawałki schłodzonego masła.
- Ryby natrzyj w środku ząbkiem czosnku przepuszczonym przez praskę. Do środka włóż także gałązki świeżego koperku, kawałeczki masła oraz półplasterki cytryny.
- Pstrąga skrop po wierzchu sokiem z cytryny.
- Wstaw rybę na godzinę do lodówki, by smaki się połączyły.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni (grzałka – góra). Piecz 30 minut na blasze wyłożonej papierem do wypieków.
- Możesz podawać z frytkami i warzywami.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze