Pstrąg pieczony w ziołach

Pieczony pstrąg z ziołami to doskonały pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Do rybki świetnie pasują pieczone lub gotowane młode ziemniaczki i surówka z sezonowych warzyw.

Pieczony pstrągPieczony pstrąg
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg pstrąga
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
  • 20 dag pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przepis

  • Rybę umyć i oczyścić. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, wymieszać z bazylią i koprem.
  • Natrzeć rybę z wierzchu i w środku, a następnie skropić sokiem z cytryny. Skórę ponacinać w środek rowków włożyć np. świeżą lub suszoną miętę. Pozostawić na godzinę w lodówce.
  • Cebule pokroić w plastry, posolić, popieprzyć. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i na dnie położyć cebulę. Na cebulę położyć rybę (można pokroić ją w dzwonka), a wokół ryby pokrojone w plastry pomidory. Wszystko pokropić oliwą.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180-200 st. C i piec około 20-25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości