Pstrąg pieczony w ziołach
Pieczony pstrąg z ziołami to doskonały pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. Do rybki świetnie pasują pieczone lub gotowane młode ziemniaczki i surówka z sezonowych warzyw.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Rybę umyć i oczyścić. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, wymieszać z bazylią i koprem.
- Natrzeć rybę z wierzchu i w środku, a następnie skropić sokiem z cytryny. Skórę ponacinać w środek rowków włożyć np. świeżą lub suszoną miętę. Pozostawić na godzinę w lodówce.
- Cebule pokroić w plastry, posolić, popieprzyć. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą i na dnie położyć cebulę. Na cebulę położyć rybę (można pokroić ją w dzwonka), a wokół ryby pokrojone w plastry pomidory. Wszystko pokropić oliwą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do około 180-200 st. C i piec około 20-25 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl