Przysmaki znad morza
Ryby morskie mają więcej tłuszczu niż słodkowodne., ale są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, wykorzystywane są m.in. w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Spędzając więc urlop nad Bałtykiem warto zaserwować sobie pyszną rybkę.
Przysmaki znad morza
Ryby morskie mają więcej tłuszczu niż słodkowodne, ale są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, wykorzystywane są m.in. w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Spędzając więc urlop nad Bałtykiem warto zaserwować sobie pyszną rybę.
Bogate w kwasy omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziecie jedynie w rybach morskich. Szczególnie bogate w nie są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Do tego ryby morskie mają ok. 70-115 kcal na 100 g mięsa, gdy słodkowodne zaledwie 25-75 kcal. Zawierają też wiele cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez. Oto kilka gatunków ryb serwowanych nad polskim morzem.
Dorsz
Występuje głównie w północnej części Atlantyku, w Morzu Północnym i Bałtyku. Ten drapieżnik żyje nawet na głębokościach sięgających 600 metrów. Polskiej populacji tej ryby zagrażają nadmierne połowy. Zalicza się do ryb chudych. W 100 g jest zaledwie 78 kcal.
Halibut
Gatunek biały dorasta do 3 metrów i ma ponad 300 kg wagi. Zamieszkuje północny Atlantyk i jest uważany za zagrożony. Halibut niebieski preferuje wody bardzo zimne - od 6 do -0,5 st. C. Ma metr długości i waży kilkanaście kilogramów. Z powodu braku białego brata poławiany jest coraz częściej. 100 g świeżego halibuta to 98 kcal.
Łosoś
Większość życia spędza w morzu, a tarło odbywa w rzekach i strumieniach. W Polsce występował licznie w górskich dopływach Wisły. Jego populacja drastycznie spadła w latach 80. minionego wieku. Ta tłusta ryba ma 201 kcal w 100 g wagi.
Makrela
Występuje w południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego, gdzie pojawia się po tarle i odpływa przed zimą. W latach 20. i 30. minionego wieku regularnie łowione były w okolicach Gdyni. 100 g świeżej makreli to 181 kcal.
Panga
Nazwa, która określa megalaspis cordyla (ryba z rodziny ostrobokowatych), pangasianodon hypophthalmus (sum rekini, sprowadzany do Europy z wietnamskich hodowli) lub pterogymnus laniarius (występuje w Oceanie Atlantyckim i Indyjskim). W Polsce mianem pangi określa się najczęściej suma rekiniego. Ma 109 kcal w 100 g ryby.
Śledź
Pospolity gatunek bałtycki - znacznie mniej tłusty od swoich oceanicznych braci. Rasa jesienna zniknęła w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach. Na szczęście zasoby śledzi z tarła wiosennego wciąż utrzymują się na dobrym poziomie. 100 g świeżego śledzia to 161 kcal. Solony ma 217 kcal.
Sola
W Bałtyku jest gatunkiem bardzo rzadkim. Przede wszystkim występuje w Atlantyku i Morzu Śródziemnym. Do jej połowu używa się techniki zwanej trałowaniem, która polega na ciągnięciu po dnie specjalnych sieci. W 100 g świeżej soli jest 83 kcal.
Szczupak
Ten drapieżnik występuje w rzekach i jeziorach, a także w przybrzeżnych wodach Morza Bałtyckiego. W tych ostatnich praktycznie wyginął na skutek połowów. Szczupak to zaledwie 78 kcal w 100 g ryby.
Szprot
Mała ryba morska, która wyglądem przypomina młodego śledzia. Chętnie wykorzystywany w przetwórstwie rybnym. Połowy szprota należą do jednych z największych na Morzu Bałtyckim. Przed przełowieniem sięgały nawet 250 tys. ton rocznie. W 100 g szprota wędzonego jest 243 kcal.
Tuńczyk
Uważany za najszybszą rybę na świecie. Nie ma go w Bałtyku, a mimo to często serwowany jest w nadmorskich restauracjach. Spośród wielu gatunków najbardziej zagrożony jest tuńczyk błękitnopłetwy. Tuńczyk zalicza się do ryb tłustych, choć ma zaledwie 96 kcal w 100 g ryby.
Węgorz
Długowieczna ryba, która może dożywać nawet 60 lat. Nad morzem coraz trudniej kupić węgorza z polskich wód. Sprzedawane są okazy z azjatyckich hodowli. Trudno się dziwić. W ostatnim czasie populacja węgorza spadła tak bardzo, że naukowcy określili węgorza jako gatunek skrajnie zagrożony. W 100 g ryby znajdziecie 243 kcal.
qk