Przysmaki znad morza

Ryby morskie mają więcej tłuszczu niż słodkowodne., ale są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, wykorzystywane są m.in. w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Spędzając więc urlop nad Bałtykiem warto zaserwować sobie pyszną rybkę.

Obraz

/ 13Przysmaki znad morza

Obraz
© Stockbyte/Valueline/Thinkstock

Ryby morskie mają więcej tłuszczu niż słodkowodne, ale są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, wykorzystywane są m.in. w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Spędzając więc urlop nad Bałtykiem warto zaserwować sobie pyszną rybę.

/ 13Bogate w kwasy omega-3

Obraz
© Hemera/Thinkstock

Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziecie jedynie w rybach morskich. Szczególnie bogate w nie są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Do tego ryby morskie mają ok. 70-115 kcal na 100 g mięsa, gdy słodkowodne zaledwie 25-75 kcal. Zawierają też wiele cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez. Oto kilka gatunków ryb serwowanych nad polskim morzem.

/ 13Dorsz

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Występuje głównie w północnej części Atlantyku, w Morzu Północnym i Bałtyku. Ten drapieżnik żyje nawet na głębokościach sięgających 600 metrów. Polskiej populacji tej ryby zagrażają nadmierne połowy. Zalicza się do ryb chudych. W 100 g jest zaledwie 78 kcal.

/ 13Halibut

Obraz
© Jupiterimages/Comstock/Thinkstock

Gatunek biały dorasta do 3 metrów i ma ponad 300 kg wagi. Zamieszkuje północny Atlantyk i jest uważany za zagrożony. Halibut niebieski preferuje wody bardzo zimne - od 6 do -0,5 st. C. Ma metr długości i waży kilkanaście kilogramów. Z powodu braku białego brata poławiany jest coraz częściej. 100 g świeżego halibuta to 98 kcal.

/ 13Łosoś

Obraz
© sxc.hu

Większość życia spędza w morzu, a tarło odbywa w rzekach i strumieniach. W Polsce występował licznie w górskich dopływach Wisły. Jego populacja drastycznie spadła w latach 80. minionego wieku. Ta tłusta ryba ma 201 kcal w 100 g wagi.

/ 13Makrela

Obraz
© sxc.hu

Występuje w południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego, gdzie pojawia się po tarle i odpływa przed zimą. W latach 20. i 30. minionego wieku regularnie łowione były w okolicach Gdyni. 100 g świeżej makreli to 181 kcal.

/ 13Panga

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Nazwa, która określa megalaspis cordyla (ryba z rodziny ostrobokowatych), pangasianodon hypophthalmus (sum rekini, sprowadzany do Europy z wietnamskich hodowli) lub pterogymnus laniarius (występuje w Oceanie Atlantyckim i Indyjskim). W Polsce mianem pangi określa się najczęściej suma rekiniego. Ma 109 kcal w 100 g ryby.

/ 13Śledź

Obraz
© Stockbyte/Thinkstock

Pospolity gatunek bałtycki - znacznie mniej tłusty od swoich oceanicznych braci. Rasa jesienna zniknęła w nie do końca wyjaśnionych okolicznościach. Na szczęście zasoby śledzi z tarła wiosennego wciąż utrzymują się na dobrym poziomie. 100 g świeżego śledzia to 161 kcal. Solony ma 217 kcal.

/ 13Sola

Obraz
© Hemera/Thinsktock

W Bałtyku jest gatunkiem bardzo rzadkim. Przede wszystkim występuje w Atlantyku i Morzu Śródziemnym. Do jej połowu używa się techniki zwanej trałowaniem, która polega na ciągnięciu po dnie specjalnych sieci. W 100 g świeżej soli jest 83 kcal.

10 / 13Szczupak

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Ten drapieżnik występuje w rzekach i jeziorach, a także w przybrzeżnych wodach Morza Bałtyckiego. W tych ostatnich praktycznie wyginął na skutek połowów. Szczupak to zaledwie 78 kcal w 100 g ryby.

11 / 13Szprot

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Mała ryba morska, która wyglądem przypomina młodego śledzia. Chętnie wykorzystywany w przetwórstwie rybnym. Połowy szprota należą do jednych z największych na Morzu Bałtyckim. Przed przełowieniem sięgały nawet 250 tys. ton rocznie. W 100 g szprota wędzonego jest 243 kcal.

12 / 13Tuńczyk

Obraz
© sxc.hu

Uważany za najszybszą rybę na świecie. Nie ma go w Bałtyku, a mimo to często serwowany jest w nadmorskich restauracjach. Spośród wielu gatunków najbardziej zagrożony jest tuńczyk błękitnopłetwy. Tuńczyk zalicza się do ryb tłustych, choć ma zaledwie 96 kcal w 100 g ryby.

13 / 13Węgorz

Obraz
© Hemera/Thinsktock

Długowieczna ryba, która może dożywać nawet 60 lat. Nad morzem coraz trudniej kupić węgorza z polskich wód. Sprzedawane są okazy z azjatyckich hodowli. Trudno się dziwić. W ostatnim czasie populacja węgorza spadła tak bardzo, że naukowcy określili węgorza jako gatunek skrajnie zagrożony. W 100 g ryby znajdziecie 243 kcal.

qk

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu