Przekąski w pracy

Kawałek pizzy, batonik, pączek ? trudno uniknąć takich pokus, spędzając ponad pół dnia w pracy. Jednak warto pamiętać, że podjadanie tego typu przekąsek to pierwszy krok do otyłości i innych problemów zdrowotnych. Spróbujmy zastąpić je bardziej wartościowymi produktami.

Przekąski w pracy
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
13

W biurze pokus nie brakuje. Koleżanka z sąsiedniego biurka przyniesie kilka ciastek, kolega z innego działu robi zrzutkę na pizzę, a inny wraca ze sklepu obładowany batonikami. Trudno odmówić, szczególnie kiedy burczy w żołądku.

Energia na chwilę

– W pracy spędzamy długie godziny, ale wiele osób nie przykłada wagi do tego, co w tym czasie zjada. Dania na wynos, kolejna kawa z dużą ilością cukru, pączek, batonik. Pochłaniamy to wszystko, bo wychodzimy z założenia, że musimy mieć energię, by wykonywać zadania – mówi Ewa Wijatkowska, trener wellness, doradca odchudzania i odżywiania.

Specjalistka podkreśla jednak, że dzięki tego typu przekąskom zyskujemy energię tylko na chwilę. – Pół godziny później znów czujemy wilczy głód i chęć na kolejny posiłek oparty na węglowodanach prostych, których niespalony nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Niestety, takie nawyki po pewnym czasie mogą doprowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego, miażdżycy, zawału serca, udaru, podwyższonego cholesterolu, cukrzycy typu drugiego czy innych chorób cywilizacyjnych związanych z nadwaga i otyłością – ostrzega Ewa Wijatkowska.

Planujemy posiłki

Jak uniknąć takich konsekwencji? Dobrym sposobem jest planowanie kolejnych posiłków w ciągu dnia. Na przykład owoce i domowej roboty mieszanki orzechów lepiej jeść do godziny czternastej – szczególnie, jeśli prowadzimy siedzący tryb życia. Są bardziej kaloryczne i zawierają więcej cukrów prostych niż np. warzywa. Poza tym nie powinniśmy ich jeść bezpośrednio przed mięsnym posiłkiem, ponieważ owoce utrudnią trawienie zawartego w mięsie białka. Najlepiej odczekać minimum 30 minut, inaczej będą zalegać w żołądku.

Po godzinie piętnastej przygotujmy sobie sałatkę z różnokolorowych warzyw, skropionych odrobiną oleju lnianego i wzbogaconych: soczewicą, cieciorką, jajkiem, łososiem, gotowanym drobiem albo serem tofu. – Dobrze jest w przekąsce jedzonej przed obiadem, zrezygnować z węglowodanów takich jak chleb, ryż czy słodycze, aby uniknąć obciążenia układu pokarmowego i senności – radzi Ewa Wijatkowska.

Kanapka, ale jaka?

W roli pożywnej przekąski, która zapewni nam energię, witaminy i białko dobrej jakości, sprawdzi się kanapka z pieczywa pełnoziarnistego (bez dodatku karmelu!) z chudą wędliną, rybą wędzoną na zimno czy twarożkiem i koniecznie świeżymi warzywami. Masło możemy zastąpić pastą z awokado.

Jeśli w czasie wykonywania stresujących obowiązków lubimy chrupać, warto zaopatrzyć się w opakowanie minimarchewek, które można kupić w wielu polskich marketach. To idealny smakołyk dla osób spędzających długie godziny przy komputerze. Duża zawartość witaminy A w marchewce działa bowiem zbawiennie na przemęczone oczy.

Na biurku w pracy możemy postawić miseczkę z oliwkami, które są bogate w witaminy (A, B, C i E), minerały (fosfor, potas i żelazo), nienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze.

Owoce na biurku

Nie zapominajmy o owocach. Na przykład banany skrywają bogactwo witaminy B i są bardzo sycące. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ przy okazji dostarczają sporo kalorii. Do pracy lepiej zabrać jabłka, które są mniej kaloryczne, a dodatkowo zawierają pektyny, wspomagające przemianę materii. Z owoców cytrusowych najlepiej sprawdzą się mandarynki. Są zdrowe, smaczne i co ważne w biurze – łatwo je obrać.

Wartościową przekąską mogą być również suszone owoce, które są sycące, więc szybko zaspokajają apetyt. Poza tym w tak przetworzonych morelach, śliwkach czy daktylach znajduje się sporo witamin z grupy B i niezastąpionego błonnika.

Pestki dobre na wszystko

Zapomnijmy o podjadaniu chipsów. Lepiej zastąpić je chrupkami sojowymi, dostępnymi w wielu smakach, zawierającymi śladowe ilości tłuszczu, za to bogatymi w białko, potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor.

Zamiast niezdrowych przekąsek zaopatrzmy się w torebkę z pestkami dyni. Znajdziemy w nich duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także aminokwasów i żywic. Pestki są również źródłem lecytyny, dzięki której sprawnie funkcjonuje układ nerwowy i usprawnia się pamięć.

Czekoladowe samopoczucie

Alternatywą dla słodyczy mogą być ciasteczka zbożowe – lekkostrawne, zawierające błonnik i hamujące głód dzięki powolnemu wchłanianiu węglowodanów. Możemy kupić gotowe lub zrobić je samemu dodając np. błyskawicznych płatków owsianych, orkiszowych i żytnich oraz suszonych owoców i orzechów (rodzynek, moreli, żurawiny, orzechów laskowych i włoskich, daktyli czy fig). Przed stresującą rozmową z szefem zjedzmy kawałek gorzkiej czekolady, która zapewni dawkę antyoksydantów i poprawiającego samopoczucie magnezu.

Co pić w pracy? Zamiast kolejnej kawy wybierzmy sok pomidorowy. Napój działa korzystnie na funkcjonowanie serca oraz nerek, reguluje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego ze względu na obecność błonnika. Jest także bardzo pożywny, a do tego niskokaloryczny.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki