Przekąski na Halloween

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Imprezowe inspiracje

Obraz
© 123RF

Halloween wkroczyło do Polski kilkanaście lat temu z pełną pompą. I choć święto to nie mieści się w polskiej tradycji, to na stałe weszło do naszego kalendarza. Ci, którzy chcą spędzić ten "straszny wieczór" w jakiś rozrywkowy sposób, przygotowują czasem przyjęcia. A na nich trzeba coś jeść. Oto pięć naszych propozycji na przekąski halloweenowe dla dzieci i dla dorosłych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Mumie z parówkami

Obraz
© 123RF

Taka przekąska będzie smakowała zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składniki: kilka cienkich parówek, płat gotowego ciasta kruchego lub francuskiego, jajko, kilka łyżek majonezu, ziarna pieprzu. Ciasto lekko rozwałkowujemy i kroimy na wąskie paski. Owijamy je luźno wokół parówki. Gotowe układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy kilka minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjmujemy gotowe parówki, lekko studzimy i na jednym z końców robimy małe plamki z majonezu, a w nie wkładamy po ziarenku pieprzu, tworząc oczy mumii.

/ 6Oczy z jajek

Obraz
© 123RF

Tę "straszną" przekąskę możemy przygotować wcześniej, co nie jest bez znaczenia, jeśli organizujemy przyjęcie na większą liczbę gości. Potrzebujemy: kilka jajek, zielone oliwki, keczup, majonez, sól i pieprz. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy delikatnie żółtka i rozdrabniamy je widelcem z majonezem solą i pieprzem. Gotową masę wkładamy z powrotem w otwory w białkach. W środku umieszczamy połówkę oliwki, a keczupem "malujemy" krwawe pręgi, ciągnące się od oliwki za zewnątrz jajka.

/ 6Duchy z bananów

Obraz
© 123RF

Do tego bardzo prostego przepisu potrzebujemy jedynie kilku małych bananów, tabliczkę białej czekolady i kilka małych kulek z ciemnej czekolady, które bez problemu kupimy na stoiskach cukierniczych w dużych marketach. Banany obieramy i kroimy na pół. Czekoladę kroimy na kawałki, wkładamy do miski i stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Mieszając rozpuszczamy czekoladę, zanurzamy w niej banany nabite na patyczki, pozwalamy obcieknąć nadmiarowi czekolady, a następnie na szczycie przyklejamy oczka, czyli dwie kulki z ciemnej czekolady. Gotowe duszki wkładamy do zamrażarki, by czekolada się ładnie ścięła.

/ 6Krwawe jajka

Obraz
© 123RF

Kolejna przekąska z użyciem jajek jest bardzo prosta, a jednocześnie efektowna. Potrzebujemy do tego jedynie jajek, czerwonego barwnika spożywczego i soli. Jajka gotujemy na twardo, wyjmujemy i lekko obtłukujemy skorupkę, by zrobiła nam się siateczka. W gorącej, osolonej wodzie rozpuszczamy czerwony barwnik, umieszczamy w wodzie jajka i pozostawiamy na kilka minut. Wyjmujemy i usuwamy skorupkę. Możemy takie jajka przed podaniem przekroić na pół.

/ 6Ciastka halloweenowe

Obraz
© Materiały prasowe

Jeśli dysponujemy foremkami do ciastek w kształcie duchów, nietoperzy czy innych strasznych stworów, możemy przygotować kruche ciasteczka pełne strachu. Jeśli foremek nie mamy, możemy spróbować wyciąć odpowiednie formy nożykiem. Potrzebujemy: dwie szklanki mąki, pół kostki masła, pół szklanki cukru, jajko i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, szybko wyrabiamy zwarte ciasto, robimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Wyjmujemy i rozwałkowujemy cienko. Wycinamy foremkami lub nożem ciasteczka i pieczemy je kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmujemy i dekorujemy lukrem. Biały robimy z cukru pudru i soku z cytryny, możemy go również zabarwić pomarańczowym czerwonym lub czarnym barwnikiem. Pozostawiamy do momentu, aż lukier się zetnie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja