Pożywna zupa miso
Piotr Kucharski proponuje przygotować ją na... śniadanie.
W kuchni "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski przygotował niestandardowe potrawy na śniadanie. Zamiast kanapki z szynką i serem nasz kucharz proponuje... pożywną zupę miso.
Wiosenne miso
Składniki:
3 łyżki oleju
2-3 marchewki
4-8 łyżek pasty miso
Kilka zielonych szparagów
Garść szpinaku
1 pęczek dymki
5-6 rzodkiewek
1 por
1 wędzona makrela
Sos sojowy
Sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Por i marchewkę pokroić i poddusić na oleju. Zalać 2 litrami wody lub wywarem warzywnym. Miso rozpuścić w szklance wody i dodać do garnka. Szparagi pokroić w centymetrowe słupki. Szpinak umyć, rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy i gotować kilka minut. Doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Na talerze wyłożyć mięso z wędzonej makreli. Zalać zupą i posypać posiekaną dymką.