Potrawy na święta

Przed nami Boże Narodzenie. Wkrótce w twojej kuchni zakrólują zapachy ciasta, bakalii i przypraw. Polskie tradycje wigilijnego stołu są wyjątkowo bogate. My proponujemy kilka szybkich do zrobienia, ale za to bardzo dobrych przepisów.

Potrawy na święta
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Przed nami Boże Narodzenie. Wkrótce w twojej kuchni *zakrólują zapachy ciasta, bakalii i przypraw. Polskie tradycje wigilijnego stołu są wyjątkowo bogate. My proponujemy kilka *szybkich do zrobienia, ale za to bardzo dobrych przepisów.**

"Sztufada po sztokholmsku"

Kilogram schabu (bez kości) rozbij dokładnie tłuczkiem na prostokątny placek, lekko go posól i posyp ubitymi na drobny proszek kilku goździkami i suszonym tymiankiem. Następnie ukrój kilka cieniutkich plasterków słoniny, rozłóż je na powierzchni tego "placka", posyp drobniutko posiekaną cebulką i na tym rozłóż kilkanaście suszonych śliwek (bez pestek).

Całość trzeba delikatnie zrolować i owinąć nitką, włożyć do dużego rondla o grubych ściankach, podlać nieco tłuszczem (może być olej słonecznikowy) i woda.

Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, próbując cienkim patyczkiem. Piecze się ten specjał trochę więcej niż pół

godziny. Jest to "sztufada po sztokholmsku" i można ja jeść zarówno na gorąco (np. z ryżem i sałatą)
jak i na zimno z pieczywem.

Ciasto drożdżowe dla leniwych

4 jajka i jedną szklankę cukru wymieszać w naczyniu, dolać jedną szklankę mleka, zamieszać. Rozkruszyć 6 dkg drożdży i

posypać nimi uzyskany płyn. Odstawić na godzinę.

Do innego naczynia wsypać 4 szklanki mąki, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlać przygotowany uprzednio rozczyn, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką, dodając stopniowo szklankę rozpuszczonego masła oraz rodzynki. Przełożyć na blachę (może być spora tortownica), posypać kruszonką i upiec w dość gorącym piekarniku.

Drób po chińsku

Piersi kurczaka pokroić na drobne kawałeczki i obrumienić na oleju na płaskiej patelni.

Przełożyć do głębszego rondelka, wlać sok wyciśnięty z cytryny, trochę mniej niż szklankę śmietany, posypać przyprawą "curry" (nie mniej, niż łyżka stołowa) i włożyć dwie czubate łyżki miodu. Dusi się to pod przykryciem, na niewielkim ogniu przez około pół godziny.

Oczywiście, jeżeli przyrządzamy tę potrawę z większej ilości piersi kurczaków - zwiekszamy odpowiednio dodatki na sos. Potrawa łatwa w przyrządzaniu i znakomita w degustacji!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów