Postny żurek tarchomiński
Małgorzata Caprari, autorka książek kucharskich takich jak "Kuchnia kresowa" czy "Polska kuchnia domowa", w prosty sposób przeprowadza czytelników przez zawiłości kulinariów. Tym razem zebrała przepisy na najsmaczniejsze polskie zupy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 dag suszonych grzybów
- 2–3 cebule
- 50–60 dag ziemniaków
- 5 szklanek bulionu grzybowego
- czosnek
- ½–1 szklanka soku z kwaszonej kapusty
- pół szklanki śmietany
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- łyżka masła
- sól, pieprz
- garść posiekanej zieleniny (koperku, natki pietruszki)
Przepis
- Suszone grzyby namoczyć (najlepiej na noc) w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia ugotować, wyjąć i pokroić w paseczki. Cebule drobno pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
- Zalać gorącym bulionem i wywarem z gotowania grzybów, zagotować.
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do zupy i gotować do miękkości. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z sokiem z kwaszonej kapusty i ugotowanymi grzybami.
- Zagotować i doprawić do smaku. Śmietanę lekko ubić z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, dopóki zupa nie zgęstnieje – nie dopuścić do zawrzenia. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl