Popcorn zdrową przekąską

Choć większość ?szybkich? przekąsek, które można znaleźć na sklepowych półkach trudno uznać za zdrowe - popcorn jest wyjątkiem. Do tej pory stawiany był w równym rzędzie z czekoladowymi batonikami, kanapkami typu fast-food i napojami gazowanymi. Okazuje się jednak, że tą opinią bardzo krzywdziliśmy ten popularny smakołyk.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Dobre imię popcornowi przywrócili amerykańscy naukowcy, których badaniami kierował dr Joe Vinson, chemik z University of Scranton. Pozbywszy się uprzedzeń, postanowili zajrzeć w głąb nieregularnych kukurydzanych prażynek i znaleźli tam to, co najlepsze. Popcorn jako produkt pochodzący z pełnego ziarna, jest bogaty w błonnik. To jednak nie było żadnym zaskoczeniem. W przeciwieństwie do odkrycia, że białe chrupki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy - polifenoli. "Odkryliśmy, że popcorn, a także płatki śniadaniowe zawierają w jednym gramie tyle samo polifenoli, co owoce i warzywa" - powiedział dr Vinson, cytowany przez serwis EurekaAlert. Zdaniem naukowca poziom przeciwutleniaczy jest tak wysoki, gdyż takie chrupki są pokarmem mało przetworzonym, co znaczy, że są równie zdrowe jak kukurydza i nie tracą zawartych w niej dobroczynnych substancji.

Obecność polifenoli w popcornie to naprawdę doskonała wiadomość. Te przeciwutleniacze wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, które mogą powodować choroby serca, nowotwory i przyśpieszają proces starzenia.

Wyniki badań dr Vinsona, nie powinny jednak sprawić, że od dziś będziemy zajadać się popcornem bez umiaru. Warto pamiętać, że to przekąska raczej kaloryczna. 100 g prażonej kukurydzy to około 400 kcal. Jeśli więc w kinie planujemy zjeść kubełek tego przysmaku, potraktujmy go jako kolację i po seansie zrezygnujmy z restauracji. Najzdrowszy jest popcorn z maszynki do prażenia na gorące powietrze, przygotowywany bez użycia tłuszczu i serwowany bez dodatków - soli, karmelu, cukru, sera czy majonezu.

Nie wszyscy jednak są w stanie polubić tak przygotowaną przekąskę. Większość amatorów prażonej kukurydzy nie wyobraża sobie je bez oliwy czy oleju i oczywiście soli. Jednak przygotowując popcorn rozsądnie będzie użyć minimalnej ilości tłuszczu, a sól dodać faktycznie tylko do smaku (czyli odrobinę). Najlepiej przygotować przekąskę z czystych ziaren.

Zanim sięgniemy po gotową mieszankę, którą w opakowaniu wkładamy do mikrofalówki i czekamy, aż wypełni się popękanymi ziarnami - przeczytajmy dokładnie jej skład. Ilość tłuszczu (utwardzonego tłuszczu roślinnego) jest w niej niestety bardzo duża. Osoby, do których nie przemawiają liczby, powinny poświęcić jedno opakowanie i otworzyć je „na zimno”, by przekonać się, co jest w środku. Ziarna kukurydzy oblepione twardym tłuszczem z pewnością przemówią do naszej wyobraźni.

AD/mmch

Polcecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości