Polskie superfoods

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zdrowsze i tańsze od zagranicznych produktów

Obraz
© 123RF

Produkty naturalne, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz organizm, potocznie nazywamy superfoods. Często wydaje się, że takie składniki są drogie i trudno dostępne w Polsce. Nic bardziej mylnego!

Przedstawiamy 5 polskich zamienników popularnych superfoods, które dzięki swoim właściwościom mają równie korzystne oddziaływanie. Nasiona chia, komosa ryżowa czy orzechy pekan są zdrowe, ale rodzime odpowiedniki są jeszcze zdrowsze, łatwiej dostępne i tańsze. Produkty naturalne, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasz organizm, potocznie nazywamy superfoods. Często wydaje się, że takie składniki są drogie i trudno dostępne w Polsce. Nic bardziej mylnego! Przedstawiamy 5 polskich zamienników popularnych superfoods, które dzięki swoim właściwościom mają równie korzystne oddziaływanie. Nasiona chia, komosa ryżowa czy orzechy pekan są zdrowe, ale rodzime odpowiedniki są jeszcze zdrowsze, łatwiej dostępne i tańsze.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Siemię lniane

Obraz
© 123RF

Siemię lniane to doskonały zamiennik nasion chia. Jedne i drugie bogate są w lignany, które przyczyniają się do obniżania złego cholesterolu i glukozy we krwi, a także chronią przed osteoporozą. Siemię lniane ma prawie 3 razy większą zawartość tego związku chemicznego i jest ponad 3 razy tańsze od nasion chia. Nie warto przepłacać i lepiej wybrać powszechnie dostępne nasiona lnu.

/ 6Orzechy włoskie

Obraz
© 123RF

Orzechy są popularną, zdrową przekąską wielu osób. Zapominamy jednak o rodzimych orzechach włoskich, wybierając często nerkowce lub pekan. Orzechy włoskie mają mniej kalorii, mniej tłuszczu i zawierają więcej białka niż orzechy pekan. Są także lepszym źródłem potasu, fosforu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Można więc powiedzieć, że są prawdziwymi superfoods.

/ 6Kasza gryczana

Obraz
© 123RF

Quinoa, czyli komosa ryżowa jest bogatym źródłem fosforu i magnezu. Jeżeli nie chcemy przepłacać, spokojnie możemy zastąpić komosę kaszą gryczaną. Polski superfood występuje w wersji palonej i niepalonej. Ta druga jest zdecydowanie mniej kaloryczna. Kasza gryczana ogólnie ma mniej kalorii i tłuszczu niż quinoa. Dodatkowo cena kaszy gryczanej jest 4 razy niższa od komosy ryżowej.

/ 6Kapusta

Obraz
© 123RF

Kapusta to zdecydowanie królowa polskich warzyw. Swoimi zaletami przewyższa popularny ostatnio jarmuż. Leczy choroby stawów, zapobiega anemii, podnosi odporność, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Zawiera zdecydowanie więcej magnezu i fosforu. Tak jak pozostałe polskie superfoods, jest o wiele tańsza od swojego odpowiednika.

/ 6Jagody

Obraz
© 123RF

Jagody goji są bogate w witaminy A i C. Polskie jagody również, a dodatkowo mają wiele więcej zalet. Znajdziemy w nich także witaminę B i PP. Są także bogate w selen i cynk, których owoce goji w ogóle nie posiadają. Polskie jagody są o połowę tańsze od eksportowanych owoców.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja