Po czym poznać dobry chleb?
Chleb to jeden z podestowych produktów. Zjadamy go na śniadanie, w formie przekąski czy kolację. Przeciętny polski zjadacz chleba pochłania rocznie 108 bochenków. Aż 60 % Polaków wybiera chleb pszenny. Jednak dzisiejszy chleb dla oszczędności czasu i pieniędzy produkuje się taśmowo
Jednak dzisiejszy chleb dla oszczędności czasu i pieniędzy produkuje się taśmowo. Na wydajność mąki pszennej wpływa zawarty w ziarnach gluten, który zatrzymuje zawartość powietrza w cieście. Polscy producenci dosypują do mąki polepszacze z glutenem oraz kwas askorbinowy, który wybiela składniki ciasta.
- Dobry chleb pszenny powinien być zwarty i sprężysty, a skórka powinna być błyszcząca i popękana w charakterystyczne romby. Powinna być też lekko ciemniejsza od środka, a po przekrojeniu nie powinna się kruszyć - tłumaczy Katarzyna Bosacka.
Zobaczcie, po czym poznać dobry chleb i jak prawidłowo czytać etykiety.