Po co codziennie jeść jedno jabłko?

Jabłka należą do owoców, po które sięgamy najczęściej. Są smaczne, tanie, łatwo dostępne. Można z nich zrobić soki, dżemy, świetnie pasują do ciast, deserów, surówek oraz pieczonych albo duszonych mięs. jednak najlepiej jeść jabłka na surowo. Dlaczego warto codziennie zjeść przynajmniej jedno jabłko?

Jabłka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jabłka są bogate w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedno średniej wielkości jabłko zawiera około czterech gramów błonnika, 14 proc. dziennej dawki witaminy C, 6 proc. dziennej dawki potasu i aż pięć procent dziennej dawki witaminy K. E, B1 , B2 i B6.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jedząc codziennie jabłka przyczynisz się do utrzymania zdrowia zębów i dziąseł. Chociaż nie mogą całkowicie zastąpić szczoteczki do zębów, pasty i nici dentystycznej, jabłka świetnie czyszczą zęby, zmniejszając liczbę bakterii w jamie ustnej. Dodatkowo wzmacniają zęby i zapobiegają rozwojowi próchnicy.

Jabłka zawierają też flawonoidy, które działają przeciwutleniająco na układ nerwowy. Flawonoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty i płuc. Natomiast w skórce jabłka znajdują się triterpenoidy, które zabijają komórki rakowe – co jest szczególnie ważne dla utrzymania zdrowia piersi, okrężnicy i wątroby.

W skórce jabłek obecny jest też związek fenolowy, który obniża poziom cholesterolu w organizmie – co wspomaga pracę serca.

Jabłka zawierają kwercetynę, jeden z najpowszechniejszych roślinnych flawonoidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwwirusowo. Dlatego – jabłka ograniczają rozwój cukrzycy, nadmierną krzepliwość krwi i powstawanie kwasu moczowego, a dodatkowo wpływają pozytywnie na oddychanie, ponieważ spożywając pięć lub więcej jabłek tygodniowo znacznie poprawiasz pracę płuc.

Dzięki zawartemu w nim błonnikowi owoc ten jest świetną bronią w walce z problemami trawiennymi. W przypadku zaparć błonnik pochłonie wodę z jelit, aby lepiej działały, natomiast w przypadku biegunki wchłonie nadmiar wody ze stolca.

Pamiętajmy jednak, by zachować umiar. Eksperci zalecają jedzenie od jednego do dwóch jabłek dziennie. W większych ilościach jabłka mogą powodować problemy w organizmie (zaburzenia trawienia, wahania poziomu cukru we krwi, nadwrażliwość jelit).

Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów