Po co codziennie jeść jedno jabłko?
Jabłka należą do owoców, po które sięgamy najczęściej. Są smaczne, tanie, łatwo dostępne. Można z nich zrobić soki, dżemy, świetnie pasują do ciast, deserów, surówek oraz pieczonych albo duszonych mięs. jednak najlepiej jeść jabłka na surowo. Dlaczego warto codziennie zjeść przynajmniej jedno jabłko?
Jabłka są bogate w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedno średniej wielkości jabłko zawiera około czterech gramów błonnika, 14 proc. dziennej dawki witaminy C, 6 proc. dziennej dawki potasu i aż pięć procent dziennej dawki witaminy K. E, B1 , B2 i B6.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Jedząc codziennie jabłka przyczynisz się do utrzymania zdrowia zębów i dziąseł. Chociaż nie mogą całkowicie zastąpić szczoteczki do zębów, pasty i nici dentystycznej, jabłka świetnie czyszczą zęby, zmniejszając liczbę bakterii w jamie ustnej. Dodatkowo wzmacniają zęby i zapobiegają rozwojowi próchnicy.
Jabłka zawierają też flawonoidy, które działają przeciwutleniająco na układ nerwowy. Flawonoidy zmniejszają ryzyko zachorowania na raka prostaty i płuc. Natomiast w skórce jabłka znajdują się triterpenoidy, które zabijają komórki rakowe – co jest szczególnie ważne dla utrzymania zdrowia piersi, okrężnicy i wątroby.
W skórce jabłek obecny jest też związek fenolowy, który obniża poziom cholesterolu w organizmie – co wspomaga pracę serca.
Jabłka zawierają kwercetynę, jeden z najpowszechniejszych roślinnych flawonoidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwwirusowo. Dlatego – jabłka ograniczają rozwój cukrzycy, nadmierną krzepliwość krwi i powstawanie kwasu moczowego, a dodatkowo wpływają pozytywnie na oddychanie, ponieważ spożywając pięć lub więcej jabłek tygodniowo znacznie poprawiasz pracę płuc.
Dzięki zawartemu w nim błonnikowi owoc ten jest świetną bronią w walce z problemami trawiennymi. W przypadku zaparć błonnik pochłonie wodę z jelit, aby lepiej działały, natomiast w przypadku biegunki wchłonie nadmiar wody ze stolca.
Pamiętajmy jednak, by zachować umiar. Eksperci zalecają jedzenie od jednego do dwóch jabłek dziennie. W większych ilościach jabłka mogą powodować problemy w organizmie (zaburzenia trawienia, wahania poziomu cukru we krwi, nadwrażliwość jelit).