Placki z młodych ziemniaków. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku

Niektóre panie domu przekonują, że młode ziemniaki nie nadają się na placki, ponieważ zawierają za dużo wody. Nic bardziej mylnego. Masę na placuszki można odcisnąć lub zagęścić mąką.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni (123RF)
WP

Aby ciasto na placki nie ściemniało, można do niego dodać łyżkę śmietany albo gęstego jogurtu, lub posypać je w misce cienką warstwą mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce. Masę ziemniaczaną wykładamy na dobrze rozgrzany olej (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron). Kształt i rozmiar placków zależy oczywiście od sposobu nakładania masy na patelnię.

Placki serwujemy od razu po usmażeniu, jeśli poleżą zbyt długo staną się gumowate. Nie należy ich także układać na talerzu jedne na drugim, ponieważ wtedy stracą chrupkość. Jeśli smażymy większą porcję placków, możemy część z nich trzymać w gorącym piekarniku.

Ciasto na placki także może podlegać licznym modyfikacjom. Dlatego aby urozmaicić nasze danie, warto dodać np. startą marchewkę, cukinię, mus z dyni. Jeśli liczymy kalorie, placki zamiast smażyć, możemy z powodzeniem upiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10–12 minut. Natomiast jeśli unikamy glutenu, mąkę pszenną da się zamienić na gryczaną bądź kukurydzianą.

WP

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, 2 jajka, 1 duża cebula, sól , pieprz, kilka łyżeczek mąki pszennej, tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie: Ziemniaki oskrob i umyj, zetrzyj na drobnej tarce. Cebulę obierz, drobno posiekaj lub zetrzyj, wymieszaj z ziemniakami i jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj kilka łyżek mąki pszennej. Smaż na rumiano nieduże placuszki i od razu podawaj z dipem czosnkowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP