Placki pieczarkowo-ryżowe. Pomysł na bezmięsny obiad
Kotleciki ryżowo-pieczarkowe to prosty sposób na smaczny i sycący obiad. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Kotleciki są bardzo tanie. Zrobimy je z podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Ryż gotujemy podobnie jak na risotto, czyli na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy najpierw cebulę i gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a na końcu ryż. Mieszając trzymamy na ogniu parę minut.
- Dodajemy wszystkie przyprawy. Zaczynamy dolewać bulion warzywny po 1/2 szklanki dopóki cały zostanie wchłonięty, a ryż nie zmięknie i nabierze kremowej konsystencji (w trakcie cały czas mieszamy).
- Całość przekładamy do naczynia aby się schłodziło (najlepiej w lodówce). Z powstałej masy formujemy kotleciki (trochę grubsze od placków ziemniaczanych), które smażymy z obu stron na złoto. Powinny być chrupiące. Podajemy z zestawem surówek lub sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze