WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Placki pieczarkowo-ryżowe. Pomysł na bezmięsny obiad

Kotleciki ryżowo-pieczarkowe to prosty sposób na smaczny i sycący obiad. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Kotleciki są bardzo tanie. Zrobimy je z podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Placki pieczarkowo-ryżowePlacki pieczarkowo-ryżowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 20 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chilli (jeżeli ktoś lubi bardzo ostro)

Przepis

  • Ryż gotujemy podobnie jak na risotto, czyli na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy najpierw cebulę i gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a na końcu ryż. Mieszając trzymamy na ogniu parę minut.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy. Zaczynamy dolewać bulion warzywny po 1/2 szklanki dopóki cały zostanie wchłonięty, a ryż nie zmięknie i nabierze kremowej konsystencji (w trakcie cały czas mieszamy).
  • Całość przekładamy do naczynia aby się schłodziło (najlepiej w lodówce). Z powstałej masy formujemy kotleciki (trochę grubsze od placków ziemniaczanych), które smażymy z obu stron na złoto. Powinny być chrupiące. Podajemy z zestawem surówek lub sosem.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟