Trwa ładowanie...
d3uci1m
15-03-2022 11:50

Placki pieczarkowo-ryżowe. Pomysł na bezmięsny obiad

Przepis

Kotleciki ryżowo-pieczarkowe to prosty sposób na smaczny i sycący obiad. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Kotleciki są bardzo tanie. Zrobimy je z podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.

d3uci1m
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
adobe stock
Źródło: adobe stock
Składniki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 20 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chilli (jeżeli ktoś lubi bardzo ostro)
Przepis
  • Ryż gotujemy podobnie jak na risotto, czyli na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy najpierw cebulę i gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a na końcu ryż. Mieszając trzymamy na ogniu parę minut.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy. Zaczynamy dolewać bulion warzywny po 1/2 szklanki dopóki cały zostanie wchłonięty, a ryż nie zmięknie i nabierze kremowej konsystencji (w trakcie cały czas mieszamy).
  • Całość przekładamy do naczynia aby się schłodziło (najlepiej w lodówce). Z powstałej masy formujemy kotleciki (trochę grubsze od placków ziemniaczanych), które smażymy z obu stron na złoto. Powinny być chrupiące. Podajemy z zestawem surówek lub sosem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placki pieczarkowo-ryżowe. Pomysł na bezmięsny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uci1m
d3uci1m
d3uci1m
d3uci1m
Więcej tematów
d3uci1m