Placki pieczarkowo-ryżowe. Pomysł na bezmięsny obiad
Kotleciki ryżowo-pieczarkowe to prosty sposób na smaczny i sycący obiad. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Kotleciki są bardzo tanie. Zrobimy je z podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ryż gotujemy podobnie jak na risotto, czyli na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy najpierw cebulę i gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a na końcu ryż. Mieszając trzymamy na ogniu parę minut.
- Dodajemy wszystkie przyprawy. Zaczynamy dolewać bulion warzywny po 1/2 szklanki dopóki cały zostanie wchłonięty, a ryż nie zmięknie i nabierze kremowej konsystencji (w trakcie cały czas mieszamy).
- Całość przekładamy do naczynia aby się schłodziło (najlepiej w lodówce). Z powstałej masy formujemy kotleciki (trochę grubsze od placków ziemniaczanych), które smażymy z obu stron na złoto. Powinny być chrupiące. Podajemy z zestawem surówek lub sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl