Placki pieczarkowo-ryżowe. Pomysł na bezmięsny obiad

Kotleciki ryżowo-pieczarkowe to prosty sposób na smaczny i sycący obiad. Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Świetnie smakują w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw. Kotleciki są bardzo tanie. Zrobimy je z podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu.

Placki pieczarkowo-ryżowePlacki pieczarkowo-ryżowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 20 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka bazylii
  • 1/2 łyżeczki chilli (jeżeli ktoś lubi bardzo ostro)

Przepis

  • Ryż gotujemy podobnie jak na risotto, czyli na patelni podgrzewamy oliwę z masłem, przysmażamy najpierw cebulę i gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki, a na końcu ryż. Mieszając trzymamy na ogniu parę minut.
  • Dodajemy wszystkie przyprawy. Zaczynamy dolewać bulion warzywny po 1/2 szklanki dopóki cały zostanie wchłonięty, a ryż nie zmięknie i nabierze kremowej konsystencji (w trakcie cały czas mieszamy).
  • Całość przekładamy do naczynia aby się schłodziło (najlepiej w lodówce). Z powstałej masy formujemy kotleciki (trochę grubsze od placków ziemniaczanych), które smażymy z obu stron na złoto. Powinny być chrupiące. Podajemy z zestawem surówek lub sosem.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne