Placek z brzoskwiniami. Szybki deser do kawy
Bardzo proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami. Kruchy spód i świeże owoce. Brzmi smacznie? W takim razie zachęcamy do wypróbowania przepisu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
*Na ciasto: *
- 360 g mąki pszennej
- 240 g miękkiego masła
- 120 g cukru
Na wierzch:
- 1 kg brzoskwiń
- cukier kryształ
Przepis
- Przygotowanie ciasta: Masło rozetrze w miseczce, doda cukier i razem dokładnie utrzeć (nie dłużej niż 3 minuty).
- Mąkę przesiać do masła z cukrem, wyrobi szpatułką ciasto i uformowawać kulę. Stolnicę oprószyć cukrem, rozwałkować ciasto na krążek o średnicy 25 cm i grubości 1,5 cm.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, włożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 st. C i upiec na jasnozłoty kolor (30-40 minut).
- Rozłożyć na wierzchu owoce. Zapiec 5 minut.
- Przygotowanie wierzchu: owoce umyć, obrać i pokroi na ćwiartki, usuwając pestki, ułożyć gęsto obok siebie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl