Pij kiszonki!

Kiszone warzywa są nie do przecenienia. Podczas kiszenia kapusty, ogórków czy buraków zyskujemy o wiele więcej niż podczas innego rodzaju kuchennej obróbki. W gotowych produktach zwiększa się bowiem zawartość witaminy C i witamin z grupy B. Tak przerobione warzywa zawierają również sporą dawkę witamin A, E i K oraz potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu i siarki. Słowem - samo zdrowie. Można je jeść i... pić.

Pij kiszonki!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
39

Podczas kiszenia spada zawartość cukru w warzywach, więc są o mniej kaloryczne. Z kolei kwas mlekowy, w który bogate są produkty kiszone, pomaga w trawieniu, oczyszcza i odtruwa organizm. To jednak nie wszystko. W procesie fermentacji uczestniczą też bakterie probiotyczne. Szczepy tych niezwykle pożytecznych dla człowieka drobnoustrojów korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit - usuwają toksyny i chronią przed grzybicami. Dzięki temu mają ogromne znaczenie dla odporności organizmu i ułatwiają mu walkę z infekcjami.

Dlatego - choć kiszonki powinny być obecne w naszej diecie przez cały rok - od jesieni do wiosny dobrze jest jeszcze zwiększyć ich spożycie. A jeśli znudziło nam się jedzenie kapusty czy ogórków, pozwólmy sobie na odrobinę fantazji i zamiast jeść - kiszonki po prostu je pijmy!

Sok z kiszonych warzyw jest równie ważny jak same warzywa. Tak naprawdę pod żadnym pozorem nie powinniśmy wylewać soku z kiszonej kapusty czy ogórków. Dlaczego? Bo wzmacnia on odporność organizmu, a nawet łagodzi kaszel. Na przykład sok z ogórków jest doskonały w atakach migreny i bólach głowy, a buraczany oczyszcza organizm, koi nerwy i reguluje pracę serca.

Soki z kiszonek przywracają równowagę kwasowo – zasadową w organizmie. Mają nawet właściwości antynowotworowe - podczas fermentacji wytwarzane są izotiocyjaniany, które mogą działać przeciwrakowo. Z kolei zawarta w soku z kiszonek acetylocholina pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

Soki pomagają również w odchudzaniu. Dzięki nim będziemy bardziej syci, pobudzeni oraz szybciej spalimy kalorie. I, co dla wielu osób może być ważne - sok z kiszonych warzyw doskonale pomaga na kaca, dostarczając organizmowi tych elementów, które wypłukał lub zneutralizował alkohol.

Kisić można niemal wszystko: kapustę białą, czerwoną i pekińską, ogórki, cukinię, pomidory i paprykę, buraki, czosnek, seler, koper, oliwki i świeże grzyby, a nawet owoce - jabłka, gruszki i śliwki.

Nie wszyscy będą chcieli pić sok z kiszonych warzyw czy owoców sauté. Od czego jednak inwencja? Z kiszonych soków można przygotować mnóstwo naprawdę pysznych i zdrowych napojów. Oto kilka naszych propozycji.

Sok burakowo-jabłkowy
Pół szklanki soku z kiszonych buraków łączymy ze szklanką soku jabłkowego (najlepiej domowego, z sokowirówki). Dodajemy do smaku pół łyżeczki soli, dwie łyżeczki soku z cytryny i dokładnie mieszamy.

* Napój z kiszonej kapusty i marchewki*
Potrzebne nam będą: dwie szklanki soku z kiszonej kapusty, szklanka soku z marchewki, łyżka posiekanej natki pietruszki, pół posiekanego ząbka czosnku, pół łyżeczki cukru, szczypta soli i odrobina pieprzu. Wszystko mieszamy w dużym naczyniu, chłodzimy w lodówce i rozlewamy do szklanek.

Sok pomidorowo – kapuściany

Najlepszy w tym przepisie będzie sok z kiszonych pomidorów. Jeśli jednak go nie mamy, wystarczy normalny sok pomidorowy. Mieszamy go z sokiem z kiszonej kapusty w proporcji 1:1, przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotowe. Doskonałe na kaca!

*Kiszony sok owocowy *
Szklankę soku z kiszonych jabłek mieszamy ze szklanką soku z marchewki (z sokowirówki) i sokiem z kiszonej czerwonej kapusty. Doprawiamy cukrem i startym kawałkiem imbiru. Podajemy schłodzony.

Napój z kefiru i kiszonych ogórków
Do szklanki soku z ogórków kiszonych dolewamy szklankę niezbyt gęstego kefiru. Doprawiamy solą, pieprzem i wsypujemy łyżeczkę drobno pokrojonego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy od razu. Znakomity dodatek np. do ziemniaków.

Sok z dwóch rodzajów ogórka

Świeży ogórek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powinniśmy otrzymać szklankę soku. Dolewamy do niego szklankę soku z kiszonych ogórków. Doprawiamy jednym drobno startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem i otrzymujemy ogórkową porcję zdrowia.

Sok z kiszonych buraków

Buraki możemy kisić podobnie jak ogórki czy kapustę - zasypując sporą warstwą soli i przypraw lub zalewając solanką. Można jednak ukisić je w inny sposób. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Wykładamy do dużego słoja i dodajemy kilka pokrojonych w plastry ząbków czosnku. Zalewamy całość wodą, a na wierzchu kładziemy kromkę podsuszonego chleba razowego. Słoik przykrywamy gazą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Przecedzamy do butelki i schładzamy w lodówce. Doskonały jest sam, rozcieńczony wodą mineralną lub sokami owocowymi. Możemy też przygotować z niego pyszny barszcz.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów