Pierogi ze szpinakiem
Nawet jeśli wydaje ci się, że szpinak to nie twoja bajka, wypróbuj ten przepis. Oto przepyszny sposób na pierogi ze szpinakiem i twarogiem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Farsz:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 jajko
Przepis
- Ciasto: z mąki, wody gorącej pomagając sobie widelcem (żeby się nie sparzyć) zarobić ciasto, po przestygnięciu (można dać dobrze ciepłej wody) dodać jajko. Wyrobić elastyczne ciasto (nie może być zbyt twarde).
- Rozwałkować wyciąć kwadraty lub szklanką koła nakładać farsz, skleić. Wrzucać na osolony wrzątek gotować do miękkości.
- Farsz: szpinak rozmrozić (można wyjąć na noc do rozmrożenia), odlać delikatnie nadmiar wody, w rondelku rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić, dodać szpinak dusić aż odparuje, doprawić solą pieprzem.
- Kiedy przestygnie dodać biały ser, jajko, doprawić wymieszać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl