Pieczone udka z pieczarkami
Mamy dla was fantastyczny sposób na przygotowanie faszerowanych udek. Mięso drobiowe jest najbardziej popularne, ponieważ jest delikatne i świetnie komponuje się z wieloma składnikami, które kuszą nie tylko wyjątkowym aromatem, ale i smakiem. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Obiad
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 7 udek kurczaka
 - 2 łyżki przyprawy gyros
 - 1 cebula
 - 1 kg pieczarek
 - 2 ząbki czosnku
 - olej do smażenia
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżka musztardy
 - sól, pieprz
 
Przepis
- Udka myję, osuszam, usuwam kości ostrym nożem odcinam mięso od kości, zaczynając od szerszej części mięsa. Mięso doprawiam przyprawą gyros oraz solą.
 - Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje i smażę na rozgrzanym oleju.
 - Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu grzybami faszeruję udka,zwijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.
 - Udka układam w rękawie do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 st. C.
 - Do grzybów, które nam zostały dodaję koncentrat pomidorowy oraz musztardę, chwilkę smażę i układam na dnie naczynia.
 - Na pieczarkach układam upieczone udka.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl