Pieczone gnocchi alla romana

Istnieje jeszcze inny sposób na robienie gnocchi alla romana niz ten, który podajemy poniżej. Ciasto na gnocchi układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm . Pozostawiamy je do wystudzenia na 30 minut, a następnie wycinamy koła za pomocą okrągłej wykrawaczki o średnicy 5 cm.

GnocchiGnocchi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 40 g topionego masła
  • 30 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 60 g tartego sera Pecorino Romano

Przepis

  • W garnku podgrzewamy mleko. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie stopniowo semolinę. Mieszamy, by nie powstały grudki.
  • Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka, tarty ser Parmigiano Reggiano i ponownie dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę przelewamy na papier do pieczenia, zwijamy, formując wałek o średnicy 5 cm. Owijamy go dokładnie folią spożywczą i odkładamy do wystygnięcia na jakieś 30 minut. Z ciasta wykrawamy koła o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby możemy lekko zwilżyć nóż i formować kulki w dłoniach.
  • Wycięte gnocchi układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Na wierzchu rozprowadzamy rozpuszczone masło i oprószamy tartymi serami Parmigiano Reggiano i Pecorino Romano.
  • Naczynie z gnocchi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15 minut. Następnie włączamy funkcję grilla i pieczemy kolejne 5 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟