Trwa ładowanie...
d52v2da
04-07-2022 10:41

Pieczone gnocchi alla romana

Przepis

Istnieje jeszcze inny sposób na robienie gnocchi alla romana niz ten, który podajemy poniżej. Ciasto na gnocchi układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm . Pozostawiamy je do wystudzenia na 30 minut, a następnie wycinamy koła za pomocą okrągłej wykrawaczki o średnicy 5 cm.

d52v2da
1.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

"Italia. Amore mio"
Źródło: "Italia. Amore mio", fot: Fot. Artur Rogalski
Składniki
  • 250 g kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 100 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 40 g topionego masła
  • 30 g tartego sera Parmigiano Reggiano
  • 60 g tartego sera Pecorino Romano
Przepis
  • W garnku podgrzewamy mleko. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, a następnie stopniowo semolinę. Mieszamy, by nie powstały grudki.
  • Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka, tarty ser Parmigiano Reggiano i ponownie dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę przelewamy na papier do pieczenia, zwijamy, formując wałek o średnicy 5 cm. Owijamy go dokładnie folią spożywczą i odkładamy do wystygnięcia na jakieś 30 minut. Z ciasta wykrawamy koła o grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby możemy lekko zwilżyć nóż i formować kulki w dłoniach.
  • Wycięte gnocchi układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Na wierzchu rozprowadzamy rozpuszczone masło i oprószamy tartymi serami Parmigiano Reggiano i Pecorino Romano.
  • Naczynie z gnocchi wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15 minut. Następnie włączamy funkcję grilla i pieczemy kolejne 5 minut.

Przepis pochodzi z książki Cristiny Catese "Italia. Amore mio"

  Okładka książki
Źródło: Okładka książki
Pieczone gnocchi alla romana
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d52v2da
d52v2da
d52v2da
d52v2da
Więcej tematów
d52v2da