Faszerowane pieczarki i kremowy sos. Obiad na medal
Zamiast nudnych kotletów podaj na obiad faszerowane pieczarki. Do tego kremowy śmietanowy sos i ryż. To połączenie zachwyci wszystkich domowników. Faszerowane pieczarki sprawdzą się też jako przekąska na domowych imprezach.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać.
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki.
- Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut.
- Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C.
- Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem.
- Czas przygotowania: około 45 minut 1 porcja - 420 kalorii
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl