Phở gà trộn. Lekka sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym

Pyszną alternatywą dla klasycznej phở gà, zupy z makaronem ryżowym z kurczakiem, jest ta orzeźwiająca sałatka z jedwabiście miękkim makaronem phở i pikantnym dressingiem. Jest ona idealna w smaku i bardzo szybko się ją robi, o ile poprzedniego wieczoru ugotowałeś phở gà i zostało ci trochę kurczaka, makaronu i bulionu.Do sałatki podaje się miskę parującego bulionu drobiowego.W Wietnamie phở gà trộn serwowana jest w licznych kuchniach ulicznych, które mają w swoim menu również phở gà. Wietnamczycy wybierają to lekkie danie zwłaszcza w gorące letnie dni.

Phở gà trộnPhở gà trộn
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 900 ml bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 200 g)
  • 300 g bánh phở (makaron ryżowy, rozmiar M lub L)
  • 1 i 1/2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czosnki dęte
  • 4 łodygi kolendry
  • 2 łyżki prażonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 zielona sałata (np. sałata dębolistna, sałata czerwonolistna, sałata głowiasta lub mieszanka sałat)
  • Sos chili do doprawienia (do smaku)

Sos:

  • 120 ml bulionu drobiowego (domowego lub gotowego)
  • 1 łyżeczka sosu chili (np. Sriracha)
  • 1 łyżka białego octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • sos rybny do smaku

Przepis

  • Zagotować bulion drobiowy. Następnie ustawić najniższy ogień, włożyć pierś z kurczaka i pozostawić na 15–20 minut.
  • W tym czasie ugotować makaron ryżowy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, dokładnie opłukać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do miski. Skropić 1/2 łyżki oleju i dobrze wymieszać. Aby przygotować sos, wymieszać w misce bulion drobiowy z sosem chili, octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem i szczyptą soli, dobrze wymieszać i postawić obok kuchenki. Wymieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami zimnej wody i również odstawić.
  • Obrać i drobno posiekać ząbki czosnku. Pozostały olej podgrzać w garnku na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć, aż stanie się jasnożółty. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlać mieszaninę sosów, doprowadzić do wrzenia i dodać rozpuszczoną skrobię, cały czas mieszając. Gdy tylko sos zgęstnieje, zdjąć go z ognia.
  • Wyjąć piersi z kurczaka z bulionu i pozostawić do ostygnięcia na talerzu przykrytym folią spożywczą. Nie dopuścić do ostygnięcia bulionu.
  • Czosnek dęty umyć, oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Kolendrę umyć, wytrząsnąć i oberwać liście. Posiekać orzeszki ziemne.
  • Ostudzony sos doprawić odrobiną sosu rybnego. Mięso z kurczaka rozdrobnić lub pokroić w cienkie paski.
  • Umyć sałatę, dobrze wysuszyć i rozłożyć do czterech salaterek. Na wierzchu rozłożyć makaron z mięsem z kurczaka i skropić sosem. Posypać kolendrą, orzeszkami ziemnymi i połową czosnku dętego.
  • Pozostały czosnek rozłożyć do czterech małych miseczek, zalać gorącym bulionem i natychmiast podawać z sałatką z makaronu. Podawać z sosem chili, żeby goście mogli doprawić potrawę.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości