Paszteciki z mięsem z rosołu
Paszteciki z mięsem to nie tylko pyszny dodatek do czerwonego barszczu. Paszteciki świetnie sprawdzą się jako przekąska na domowej imprezie. Możemy je także zabrać się sobą na wycieczkę lub do pracy czy szkoły. Do przygotowania farszu wykorzystajmy mięso z rosołu. Nic sie nie zmarnuje.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Ciasto krucho-drożdżowe:
- 20 dag mąki
- 12 dag masła
- 3 dag drożdży
- 4,5 łyżki mleka
- jajo do smarowania
Farsz:
- 70 dag gotowanego mięsa (z wywaru)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka
- masło lub olej do smażenia
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i wstawić na 1/2 godz. do lodówki.
- Mięso i wcześniej namoczoną w mleku bułkę zemleć w maszynce, cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle lub oleju, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i krajać prostokąty o wymiarach 6X8 cm.
- Nadzienie ułożyć w wałeczki wzdłuż dłuższych boków; prostokątnych kawałków ciasta. Układać na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika posmarować paszteciki roztrzepanym jajkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze