Nuggesty z kurczaka. Sposób na domowy fast food
Bardzo prosty przepis na kurczaka w chrupiącej panierce. W sam raz dla małych i dużych smakoszy. Drobiowe nuggetsy to świetna przekąska na rodzinne uroczystości, a jeśli podacie je z surówką, sosem i frytkami sprawdzi się na obiad. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Składniki na panierkę:
- 140 g płatków kukurydzianych
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki soli
Składniki na nuggetsy:
- 800 g fileta z kurczaka
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku
- 125 g śmietany 18 proc.
- 125 g majonezu
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki cukru
- 10 g soku z cytryny
- Płatki kukurydziane kruszymy, najlepiej blenderem, dodajemy makię, curry oraz sól, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę około 4 cm.
- Do mięsa wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy paprykę słodką, chili, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, wlewamy śmietanę, dodajemy majonez, sól, pieprz, cukier i wyciskamy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Mięso panierujemy w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 200 st. C. Nuggetsy gotowe, podajemy z frytkami i sosem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze