Najzdrowsze kuchnie świata
Raczej z ciepłych klimatów niż zapożyczona od Eskimosów, bogata w warzywa, ryby i różnorodne przyprawy, lubiąca krótkie gotowanie lub surowiznę - oto niektóre elementy kuchni zapewniającej długie, aktywne życie. Potwierdzają to narody znane z żelaznego zdrowia.
Smaczne i zdrowe
Raczej z ciepłych klimatów niż zapożyczona od Eskimosów, bogata w warzywa, ryby i różnorodne przyprawy, lubiąca krótkie gotowanie lub surowiznę - oto niektóre elementy kuchni zapewniającej długie, aktywne życie. Potwierdzają to narody znane z żelaznego zdrowia.
8. Indyjska
Prawie trzydzieści sposobów gotowania ryżu, dość powszechny wegetarianizm, upodobanie do przypraw oraz ziołowych naparów czynią z kuchni indyjskiej paradę lekkostrawnych, egzotycznie pachnących dań. Rzecz jasna można tu też znaleźć tłuste gulasze i zawiesiste sosy, ale większość przysmaków z tej części świata to łatwo przyswajalne kolorowe posiłki z soczewicą, grochem, fasolą i ryżem w roli głównej. Z mięs jada się przede wszystkim ryby, drób, jagnięcinę, baraninę oraz mięso kozie.
7. Włoska
Ale nie opierająca się na pizzy, spaghetti z zawiesistym sosem i lasagne! Właśnie te potrawy są obecnie kojarzone z włoskim menu, tymczasem w tradycyjnej kuchni stanowią raczej dodatek niż podstawę. Równie często pełnym posiłkiem jest sałatka ze świeżych warzyw, z dodatkiem sera lub mięsa. Zwłaszcza południowi Włosi jedzą dużo pomidorów i papryki, winogron, oliwek oraz lekkich zup, dzięki czemu rzadko chorują na serce czy cierpią na otyłość.
6. Hiszpańska
Jak w przypadku wszystkich kuchni śródziemnomorskich, hiszpańskie menu pełne jest ryb bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym szczególnie cenione omega-3 i omega-6) oraz świeżych warzyw. Nie sposób też zapomnieć o udziale owoców morza, oliwy z oliwek, pikantnych wędlin i znakomitych potrawek z jagnięciny czy mięsa króliczego, znacznie lżejszego od wołowiny bądź wieprzowiny. Dodatek czerwonego wina, zwyczajowo rozcieńczonego wodą, sprzyja kondycji układu krwionośnego, nie bez znaczenia jest też tradycyjna sjesta.
5. Chińska
Bazuje na ryżu oraz dużej ilości warzyw z dodatkiem mięsa, zwykle chudego i lekkostrawnego drobiu (kurczaka lub kaczki). Do tego ostre przyprawy wspomagające trawienie, a przede wszystkim przygotowywanie potraw w woku - czyli z niewielką ilością tłuszczu i krótko ze względu na rozdrobnienie wszystkich składników. W ten sposób otrzymujemy posiłki bogate w białko, witaminy, błonnik oraz węglowodany złożone, którym Chińczycy zawdzięczają dobre zdrowie i długowieczność.
4. Indonezyjska
Jak przystało na wyspiarzy, mieszkańcy Indonezji zajadają się rybami najrozmaitszych rozmiarów i gatunków. Na ich talerzach równie często goszczą też homary, kraby, mule czy krewetki. Posiłek uzupełniają warzywa podsmażone w woku lub gotowane na parze, ryż bądź tofu, a także pełne witamin kiełki. Wszystko to podane jest z egzotycznymi przyprawami, wśród których królują pasty bumbu oraz sambal, trawa cytrynowa, papryczka chili, kolendra, grzyby shitake oraz czosnek. Tworzą one egzotyczną kompozycję wspomagającą trawienie, sprawność intelektualną i odporność, w dodatku o niepowtarzalnym smaku.
3. Grecka
Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych i najbardziej korzystnych dla organizmu, a jako idealny przykład zwykle podaje się tradycyjne menu greckie, zwłaszcza mieszkańca Krety. Kluczem są - bez niespodzianki - ryby, surówki oraz sałatki ze świeżych, surowych warzyw, oliwa z oliwek, jogurty, owoce, dodatek orzechów (w umiarkowanych ilościach) i pełnoziarniste pieczywo.
2. Norweska
Ryby suszone, wędzone, marynowane, gotowane, pieczone, grillowane i przyrządzane na dziesiątki wymyślnych sposobów to podstawa, główny składnik oraz magia norweskiej kuchni. Do tego sery i inne produkty mleczne, a także nieodłączne ziemniaki, których nie może zabraknąć na stole. Innych warzyw jada się mało (co uwarunkował surowy klimat), również takie specjały jak baranina, mięso renifera lub wieloryba jest raczej urozmaiceniem niż regułą. Warto wspomnieć, że ze względu na peryferyjne położenie Norwegowie późno poznali przyprawy, wskutek czego do dziś używają ich oszczędnie.
1. Japońska
Składa się głównie z ryb i owoców morza, podawanych często na surowo (w formie sushi lub sashimi) - czyli bez obróbki termicznej zabijającej większość witamin. To wartościowe białko i nienasycone tłuszcze wzbogacają duże ilości ryżu, a także grzyby, jaja, wodorosty, produkty sojowe takie jak tofu czy miso oraz warzywa. Te ostatnie również preferowane są surowe, co pozwala na delektowanie się ich prawdziwym smakiem. Wreszcie oszczędnie stosowane przyprawy raczej podkreślają niż maskują smak poszczególnych dań, a zielona herbata pomaga oczyścić organizm. Dzięki małej zawartości cholesterolu i tłuszczy nasyconych, za to dużej ilości białka oraz żelaza, Japończycy są statystycznie najdłużej żyjącym narodem na świecie.