Najzdrowsze dodatki do smoothies
Moda na smoothies, czyli owocowe lub warzywne koktajle, na stałe wpisała się w zdrowe jadłospisy. Znajdziemy je nie tylko w menu lokali propagujących dietetyczne przekąski, ale również barach szybkiej obsługi, sklepach spożywczych czy restauracyjnych sieciówkach. Napój ten jednak najlepiej przygotować własnoręcznie w domu, dzięki czemu mamy pewność, co się w nim znajduje. Nierzadko producenci dodają bowiem niepotrzebny cukier czy ulepszacze smaku.
Zmiksowana dawka zdrowia
Moda na smoothies, czyli owocowe lub warzywne koktajle, na stałe wpisała się w zdrowe jadłospisy. Znajdziemy je nie tylko w menu lokali propagujących dietetyczne przekąski, ale również barach szybkiej obsługi, sklepach spożywczych czy restauracyjnych sieciówkach. Napój ten jednak najlepiej przygotować własnoręcznie w domu, dzięki czemu mamy pewność, co się w nim znajduje. Nierzadko producenci dodają bowiem niepotrzebny cukier czy ulepszacze smaku.
Płatki owsiane
W tym niepozornym produkcie znajduje się potężna dawka cennego błonnika. Nie tylko działa jak odkurzacz dla naszego układu trawienia, ale dzięki niemu dłużej odczuwamy uczucie sytości i rzadziej sięgamy po nadprogramowe przekąski pomiędzy posiłkami. Ponadto regularnie spożywane płatki owsiane likwidują zaparcia i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita.
Surowe kakao
Sproszkowane surowe kakao to nie tylko zdrowy, ale i smaczny dodatek do koktajli. W jego składzie znajdziemy potężną dawkę przeciwutleniaczy, które likwidują z organizmu wolne rodniki. Tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym raka. Ponadto produkt ten uzupełnia niedobory podstawowych pierwiastków m.in. magnezu, żelaza, cynku, chromu i manganu.
Kefir
Zamiast jogurtu lub mleka, do smoothie warto dodawać kefir. Nabiał ten jest nie tylko łatwiejszy do strawienia, ale jednocześnie zawiera szereg cennych mikroelementów. Kefir reguluje trawienie, wspomaga wchłanianie wapnia i produkcję kwasu foliowego. Ponadto zawiera aż siedem dobroczynnych szczepów bakterii, czyli znacznie więcej niż jogurt.
Warzywa kapustne
Do warzywnych smoothie warto dodawać kapustę,kalafiora, brukselki i brokuły. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a w dodatku ich połączenie smakowe wraz z ulubionymi owocami naprawdę może zaskoczyć. Przed zmiksowanie można je zblanszować i przestudzić.
Borówki i jagody
Nie tylko sprawiają, że koktajl wygląda zachęcająco, ale jednocześnie podnoszą jego właściwości prozdrowotne. Wszystko za sprawą znajdujących się w nich antyoksydantów. Substancje te odgrywają kluczową rolę w naturalnej profilaktyce raka. Jednocześnie regularnie spożywane borówki i jagody chronią przed cukrzycą, zaburzeniami odżywiania, chorobami serca, a nawet osteoporozą. Warto zwrócić uwagę także na super food, takie jak jagody goji czy acai.
Banany
To baza do większości smoothie, ale ich obecność potwierdza prozdrowotny skład. Porcja dostarcza cennych dawek potasu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i budowania masy mięśniowej. Znajdziemy w nich również błonnik pozytywnie wpływający na trawienie i witaminę B6, która odpowiada za pracę mózgu i układ odpornościowy. Zaletą bananów jest też fakt, że zmiksowane z innymi owocami tworzą kremowy, sycący napój, który może zastąpić np. drugie śniadanie.
Szpinak
Wiele osób właśnie dzięki smoothie przekonało się do tego warzywa. W połączeniu z mango, bananem i kiwi stanowi znakomitą propozycję śniadaniową, która zapewni energię na cały poranek. Ponadto uzupełni niedobory cynku, żelaza oraz istotnych witamin: C, A i z grupy B, które odpowiadają kolejno za m.in. układ odpornościowy, dobry wzrok i układ nerwowy.