Najzdrowsze dodatki do smoothies

Moda na smoothies, czyli owocowe lub warzywne koktajle, na stałe wpisała się w zdrowe jadłospisy. Znajdziemy je nie tylko w menu lokali propagujących dietetyczne przekąski, ale również barach szybkiej obsługi, sklepach spożywczych czy restauracyjnych sieciówkach. Napój ten jednak najlepiej przygotować własnoręcznie w domu, dzięki czemu mamy pewność, co się w nim znajduje. Nierzadko producenci dodają bowiem niepotrzebny cukier czy ulepszacze smaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Zmiksowana dawka zdrowia

Obraz
© Shutterstock.com

Moda na smoothies, czyli owocowe lub warzywne koktajle, na stałe wpisała się w zdrowe jadłospisy. Znajdziemy je nie tylko w menu lokali propagujących dietetyczne przekąski, ale również barach szybkiej obsługi, sklepach spożywczych czy restauracyjnych sieciówkach. Napój ten jednak najlepiej przygotować własnoręcznie w domu, dzięki czemu mamy pewność, co się w nim znajduje. Nierzadko producenci dodają bowiem niepotrzebny cukier czy ulepszacze smaku.

/ 8Płatki owsiane

Obraz
© Shutterstock.com

W tym niepozornym produkcie znajduje się potężna dawka cennego błonnika. Nie tylko działa jak odkurzacz dla naszego układu trawienia, ale dzięki niemu dłużej odczuwamy uczucie sytości i rzadziej sięgamy po nadprogramowe przekąski pomiędzy posiłkami. Ponadto regularnie spożywane płatki owsiane likwidują zaparcia i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita.

/ 8Surowe kakao

Obraz
© 123RF.COM

Sproszkowane surowe kakao to nie tylko zdrowy, ale i smaczny dodatek do koktajli. W jego składzie znajdziemy potężną dawkę przeciwutleniaczy, które likwidują z organizmu wolne rodniki. Tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym raka. Ponadto produkt ten uzupełnia niedobory podstawowych pierwiastków m.in. magnezu, żelaza, cynku, chromu i manganu.

/ 8Kefir

Obraz
© Fotolia

Zamiast jogurtu lub mleka, do smoothie warto dodawać kefir. Nabiał ten jest nie tylko łatwiejszy do strawienia, ale jednocześnie zawiera szereg cennych mikroelementów. Kefir reguluje trawienie, wspomaga wchłanianie wapnia i produkcję kwasu foliowego. Ponadto zawiera aż siedem dobroczynnych szczepów bakterii, czyli znacznie więcej niż jogurt.

/ 8Warzywa kapustne

Obraz

Do warzywnych smoothie warto dodawać kapustę,kalafiora, brukselki i brokuły. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a w dodatku ich połączenie smakowe wraz z ulubionymi owocami naprawdę może zaskoczyć. Przed zmiksowanie można je zblanszować i przestudzić.

/ 8Borówki i jagody

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko sprawiają, że koktajl wygląda zachęcająco, ale jednocześnie podnoszą jego właściwości prozdrowotne. Wszystko za sprawą znajdujących się w nich antyoksydantów. Substancje te odgrywają kluczową rolę w naturalnej profilaktyce raka. Jednocześnie regularnie spożywane borówki i jagody chronią przed cukrzycą, zaburzeniami odżywiania, chorobami serca, a nawet osteoporozą. Warto zwrócić uwagę także na super food, takie jak jagody goji czy acai.

/ 8Banany

Obraz
© 123RF.COM

To baza do większości smoothie, ale ich obecność potwierdza prozdrowotny skład. Porcja dostarcza cennych dawek potasu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i budowania masy mięśniowej. Znajdziemy w nich również błonnik pozytywnie wpływający na trawienie i witaminę B6, która odpowiada za pracę mózgu i układ odpornościowy. Zaletą bananów jest też fakt, że zmiksowane z innymi owocami tworzą kremowy, sycący napój, który może zastąpić np. drugie śniadanie.

/ 8Szpinak

Obraz
© WP.PL

Wiele osób właśnie dzięki smoothie przekonało się do tego warzywa. W połączeniu z mango, bananem i kiwi stanowi znakomitą propozycję śniadaniową, która zapewni energię na cały poranek. Ponadto uzupełni niedobory cynku, żelaza oraz istotnych witamin: C, A i z grupy B, które odpowiadają kolejno za m.in. układ odpornościowy, dobry wzrok i układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia