Najzdrowsze dodatki do smoothies

Moda na smoothies, czyli owocowe lub warzywne koktajle, na stałe wpisała się w zdrowe jadłospisy. Znajdziemy je nie tylko w menu lokali propagujących dietetyczne przekąski, ale również barach szybkiej obsługi, sklepach spożywczych czy restauracyjnych sieciówkach. Napój ten jednak najlepiej przygotować własnoręcznie w domu, dzięki czemu mamy pewność, co się w nim znajduje. Nierzadko producenci dodają bowiem niepotrzebny cukier czy ulepszacze smaku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 8Zmiksowana dawka zdrowia

Obraz
© Shutterstock.com

Moda na smoothies, czyli owocowe lub warzywne koktajle, na stałe wpisała się w zdrowe jadłospisy. Znajdziemy je nie tylko w menu lokali propagujących dietetyczne przekąski, ale również barach szybkiej obsługi, sklepach spożywczych czy restauracyjnych sieciówkach. Napój ten jednak najlepiej przygotować własnoręcznie w domu, dzięki czemu mamy pewność, co się w nim znajduje. Nierzadko producenci dodają bowiem niepotrzebny cukier czy ulepszacze smaku.

/ 8Płatki owsiane

Obraz
© Shutterstock.com

W tym niepozornym produkcie znajduje się potężna dawka cennego błonnika. Nie tylko działa jak odkurzacz dla naszego układu trawienia, ale dzięki niemu dłużej odczuwamy uczucie sytości i rzadziej sięgamy po nadprogramowe przekąski pomiędzy posiłkami. Ponadto regularnie spożywane płatki owsiane likwidują zaparcia i zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita.

/ 8Surowe kakao

Obraz
© 123RF.COM

Sproszkowane surowe kakao to nie tylko zdrowy, ale i smaczny dodatek do koktajli. W jego składzie znajdziemy potężną dawkę przeciwutleniaczy, które likwidują z organizmu wolne rodniki. Tym samym opóźniają procesy starzenia się komórek i zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym raka. Ponadto produkt ten uzupełnia niedobory podstawowych pierwiastków m.in. magnezu, żelaza, cynku, chromu i manganu.

/ 8Kefir

Obraz
© Fotolia

Zamiast jogurtu lub mleka, do smoothie warto dodawać kefir. Nabiał ten jest nie tylko łatwiejszy do strawienia, ale jednocześnie zawiera szereg cennych mikroelementów. Kefir reguluje trawienie, wspomaga wchłanianie wapnia i produkcję kwasu foliowego. Ponadto zawiera aż siedem dobroczynnych szczepów bakterii, czyli znacznie więcej niż jogurt.

/ 8Warzywa kapustne

Obraz

Do warzywnych smoothie warto dodawać kapustę,kalafiora, brukselki i brokuły. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, a w dodatku ich połączenie smakowe wraz z ulubionymi owocami naprawdę może zaskoczyć. Przed zmiksowanie można je zblanszować i przestudzić.

/ 8Borówki i jagody

Obraz
© 123RF.COM

Nie tylko sprawiają, że koktajl wygląda zachęcająco, ale jednocześnie podnoszą jego właściwości prozdrowotne. Wszystko za sprawą znajdujących się w nich antyoksydantów. Substancje te odgrywają kluczową rolę w naturalnej profilaktyce raka. Jednocześnie regularnie spożywane borówki i jagody chronią przed cukrzycą, zaburzeniami odżywiania, chorobami serca, a nawet osteoporozą. Warto zwrócić uwagę także na super food, takie jak jagody goji czy acai.

/ 8Banany

Obraz
© 123RF.COM

To baza do większości smoothie, ale ich obecność potwierdza prozdrowotny skład. Porcja dostarcza cennych dawek potasu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i budowania masy mięśniowej. Znajdziemy w nich również błonnik pozytywnie wpływający na trawienie i witaminę B6, która odpowiada za pracę mózgu i układ odpornościowy. Zaletą bananów jest też fakt, że zmiksowane z innymi owocami tworzą kremowy, sycący napój, który może zastąpić np. drugie śniadanie.

/ 8Szpinak

Obraz
© WP.PL

Wiele osób właśnie dzięki smoothie przekonało się do tego warzywa. W połączeniu z mango, bananem i kiwi stanowi znakomitą propozycję śniadaniową, która zapewni energię na cały poranek. Ponadto uzupełni niedobory cynku, żelaza oraz istotnych witamin: C, A i z grupy B, które odpowiadają kolejno za m.in. układ odpornościowy, dobry wzrok i układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem