Qaqwqwrqw

Moskole

To wyjątkowo smaczna, sycąca i bardzo znana potrawa góralska. Jej wykonanie nie jest skomplikowane. Moskole to placki z ziemniaków pieczone na blasze. Przywędrowały w Tatry wraz z jeńcami rosyjskimi w czasie I wojny światowej.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Moskole
(www.smakolykialergika.pl)
Qaqwqwrqw

Przepis na nie poleca Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika". Blogerka podpowiada, że należy je długo i powoli smażyć na suchej patelni, a podawać z jakimś fajnym sosem. Co ważne, nie należy się szczególnie kierować gramami w przepisie. Mówiąc opisowo: mąki ma być mniej więcej 1 część na 5 części ziemniaków.

Składniki:
ok. 500 g ziemniaków
ok. 100 g mąki

Ziemniaki obrać, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować i całkowicie wystudzić. Dobrze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem i wymieszać z mąką. Wyrobić rękami ciasto i uformować z niego placuszki o grubości 1-1,5 cm. Kłaść placki na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i smażyć ok 8-10 minut z każdej strony, na niezbyt dużym ogniu, by się nie przypaliły. Podawać z ulubionym sosem.

Qaqwqwrqw

Zobacz również: Babka kawowo bez jajek i mleka* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Kukufrytki, czyli frytki z polenty

Najlepsze diety 2016

Qaqwqwrqw

Placuszki na słodko i wytrawnie. Ekspresowe przepisy

Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw