Młode pałki wodne z porem i tempehem

Jeśli nie masz w okolicy pałek wodnych, możesz użyć do tego dania rdestowca ostrokończystego, młodych łodyg łopianu większego albo świeżych młodych pędów chmielu pospolitego. W wersji mięsnej tempeh można zastąpić boczkiem.

TempehTempeh
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • por (białe części) – 2 szt.
  • pałki wodne (białe części) – 4 szt.
  • wędzony tempeh – 1 szt. (ok. 200 g)
  • olej – 300 ml
  • masło – 1 łyżka
  • twaróg półtłusty – 100 g
  • orzechy włoskie – 4 szt.
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • sól – do gotowania i do przyprawienia
  • świeżo mielony pieprz – do smaku
  • chwasty – do dekoracji
  • sok z cytryny – do podania
  • oliwa – do podania

Przepis

  • Pory i młode pałki wodne umyj w zimnej wodzie. Następnie gotuj je w osolonym wrzątku przez mniej więcej 2 minuty (licząc od momentu zagotowania), aby odrobinę zmiękły. Wyciągnij je z wody i odłóż do ostygnięcia.
  • W tym czasie pokrój w kostkę tempeh, przesmaż ma małej ilości oleju, aby otrzymać skwarki. Na tej samej patelni przesmaż z odrobiną masła i oleju pory wraz z pałkami wodnymi, aż się zrumienią. Gotowe odłóż na talerz, posyp skwarkami z tempehu i pokruszonym świeżym twarogiem.
  • Dopraw solą oraz pieprzem, ana koniec posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możesz użyć chwastów jako świeżej dekoracji. Skrop je wcześniej oliwą i sokiem z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast