Młode pałki wodne z porem i tempehem

Jeśli nie masz w okolicy pałek wodnych, możesz użyć do tego dania rdestowca ostrokończystego, młodych łodyg łopianu większego albo świeżych młodych pędów chmielu pospolitego. W wersji mięsnej tempeh można zastąpić boczkiem.

TempehTempeh
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • por (białe części) – 2 szt.
  • pałki wodne (białe części) – 4 szt.
  • wędzony tempeh – 1 szt. (ok. 200 g)
  • olej – 300 ml
  • masło – 1 łyżka
  • twaróg półtłusty – 100 g
  • orzechy włoskie – 4 szt.
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • sól – do gotowania i do przyprawienia
  • świeżo mielony pieprz – do smaku
  • chwasty – do dekoracji
  • sok z cytryny – do podania
  • oliwa – do podania

Przepis

  • Pory i młode pałki wodne umyj w zimnej wodzie. Następnie gotuj je w osolonym wrzątku przez mniej więcej 2 minuty (licząc od momentu zagotowania), aby odrobinę zmiękły. Wyciągnij je z wody i odłóż do ostygnięcia.
  • W tym czasie pokrój w kostkę tempeh, przesmaż ma małej ilości oleju, aby otrzymać skwarki. Na tej samej patelni przesmaż z odrobiną masła i oleju pory wraz z pałkami wodnymi, aż się zrumienią. Gotowe odłóż na talerz, posyp skwarkami z tempehu i pokruszonym świeżym twarogiem.
  • Dopraw solą oraz pieprzem, ana koniec posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możesz użyć chwastów jako świeżej dekoracji. Skrop je wcześniej oliwą i sokiem z cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀