Młode pałki wodne z porem i tempehem
Jeśli nie masz w okolicy pałek wodnych, możesz użyć do tego dania rdestowca ostrokończystego, młodych łodyg łopianu większego albo świeżych młodych pędów chmielu pospolitego. W wersji mięsnej tempeh można zastąpić boczkiem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- por (białe części) – 2 szt.
- pałki wodne (białe części) – 4 szt.
- wędzony tempeh – 1 szt. (ok. 200 g)
- olej – 300 ml
- masło – 1 łyżka
- twaróg półtłusty – 100 g
- orzechy włoskie – 4 szt.
- szczypiorek – ½ pęczka
- sól – do gotowania i do przyprawienia
- świeżo mielony pieprz – do smaku
- chwasty – do dekoracji
- sok z cytryny – do podania
- oliwa – do podania
- Pory i młode pałki wodne umyj w zimnej wodzie. Następnie gotuj je w osolonym wrzątku przez mniej więcej 2 minuty (licząc od momentu zagotowania), aby odrobinę zmiękły. Wyciągnij je z wody i odłóż do ostygnięcia.
- W tym czasie pokrój w kostkę tempeh, przesmaż ma małej ilości oleju, aby otrzymać skwarki. Na tej samej patelni przesmaż z odrobiną masła i oleju pory wraz z pałkami wodnymi, aż się zrumienią. Gotowe odłóż na talerz, posyp skwarkami z tempehu i pokruszonym świeżym twarogiem.
- Dopraw solą oraz pieprzem, ana koniec posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i drobno posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możesz użyć chwastów jako świeżej dekoracji. Skrop je wcześniej oliwą i sokiem z cytryny.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Dzikie zioła sezonowo. 60 przepisów na zaskakujące potrawy z aromatycznymi chwastami w roli głównej"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze