Tradycyjny miodownik w prostym przepisie
Przepyszne delikatne ciasto miodowe przełożone kremem budyniowym. Najlepiej smakuje w chłodne zimowe wieczory z dodatkiem filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Wypróbujcie koniecznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
Krem:
- 1/2 l mleka
- 10 łyżeczek cukru
- 10 łyżeczek kaszy manny
- 3 żółtka, masło
Dekoracja:
- Polewa czekoladowa, orzechy włoskie, wiórki kokosowe
Przepis
- Składniki ciasta zagnieść, podzielić na trzy części i każdą upiec oddzielnie lub można piec razem na trzech poziomach piekarnika w temp. 180 stopni przez 10 minut.
- Upieczone placki wyjąć do ostudzenia.
- Składniki na krem: do mleka dodać cukier, mannę całość zagotować przez około 20 minut. Ostudzić.
- Dodać trzy żółtka utarte z masłem, zapach np. waniliowy.
- Krem podzielić na dwie części. Ostudzone dwa blaty ciasta przekładać kremem, na trzeci blat wylać polewę czekoladową posypać np. orzechami lub wiórkami w zależności od upodobań.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl