Mini calzone. Przekąska we włoskim stylu
Calzone to jeden z rodzajów włoskiej pizzy. Przypomina kształtem pierożka z ciasta drożdżowego wypełnionego pysznym farszem. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek
- 220 g cieplej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Farsz 2:
- cebula
- szynka
- żółty ser
- zioła prowansalskie
- kukurydza
- Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 12 części z każdej formować koło.
- Posmarować sosem i wyłożyć 2-3 łyżki farszu. Złożyć na pół i zwinąć końce ciasta, górę posmarować sosem lub jakiem i posypać ziołami lub serem lub sezamem i czarnuszką.
- Piec około 30 min w 180 stopniach.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze