Trwa ładowanie...
d4ifso4
18-02-2022 09:53

Mini calzone. Przekąska we włoskim stylu

Przepis

Calzone to jeden z rodzajów włoskiej pizzy. Przypomina kształtem pierożka z ciasta drożdżowego wypełnionego pysznym farszem. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d4ifso4
3.4
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 220 g cieplej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz 1:

  • cebula
  • pepperoni
  • boczek usmażony i pokrojony w kostkę
  • kukurydza
  • zioła prowansalskie
  • żółty ser

Farsz 2:

  • cebula
  • szynka
  • żółty ser
  • zioła prowansalskie
  • kukurydza
Przepis
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 12 części z każdej formować koło.
  • Posmarować sosem i wyłożyć 2-3 łyżki farszu. Złożyć na pół i zwinąć końce ciasta, górę posmarować sosem lub jakiem i posypać ziołami lub serem lub sezamem i czarnuszką.
  • Piec około 30 min w 180 stopniach.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Mini calzone. Przekąska we włoskim stylu
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4