WAŻNE
TERAZ

Mapa edukacji zdrowotnej w Polsce. Mamy statystyki z kolejnych miast

Mięsna rolada z cukinią

Sezon na cukinie się już zaczął, dlatego proponujemy pyszną roladę z cukinią oraz kurczakiem. Roladę można podać jako danie obiadowe na ciepło lub jako przekąskę na zimno. Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.

Mięsna rolada z cukiniąMięsna rolada z cukinią
oprac. Katarzyna Gileta

*Składniki na ciasto: *

  • 2 cukinie
  • 5 jajek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g sera żółtego

*Składniki na farsz: *

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 5 plastrów sera żółtego
  • 2 kulki mozzarelli
  • olej do smażenia

Przepis

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem z odrobiną soli. Dodajemy żółtka nadal ubijając.
  • Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczach, odciskamy sok i dodajemy do masy jajecznej.
  • Następnie ścieramy ser na tarce o dużych oczach i również dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy mąkę, doprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie co piecze się nam ciasto robimy farsz, cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso drobno kroimy, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka i dodajemy do cebuli.
  • Następnie dodajemy pokrojoną drobno paprykę oraz ogórki, 10 minut smażymy.
  • Ciasto po upieczeniu wykładamy na stół, układamy plasterki sera żółtego, na całej powierzchni ciasta oraz nakładamy farsz.
  • Na koniec układamy pokrojone w plasterki ser mozzarellę i zawijamy ciasto w roladę.
  • Układamy ponownie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut w 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób