WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Maliny dobre na wszystko

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Wielka moc małych owoców

Obraz
© 123RF.COM

Maliny wyróżniają się pięknym czerwono-różowym kolorem oraz intensywnym smakiem i zapachem. Te owoce to prawdziwe źródło zdrowia – obfitują w witaminy i minerały, zawierają też sporo błonnika oraz antyutleniaczy. Jednak przede wszystkim są pyszne. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, nie tylko na słodko.

Polecamy wideo: jak myć owoce i warzywa

/ 5Co znajdziesz w malinach?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce oraz liście malin są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. Nic dziwnego, to prawdziwa bomba witaminowa. Są nieocenione, jako środek wspomagający odporność, ponieważ obfitują w witaminę C. Poza tym zawierają sporą dawkę witamin z grupy B. Uzupełniają także niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Antocyjany, które odpowiadają za apetyczny kolor dojrzałych malin, korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Mają w sobie również cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Ponadto, w porównaniu z innymi owocami, odznaczają się wysoką zawartością błonnika. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię - 100 g malin to tylko 33 kalorie.

/ 5Właściwości malin

Obraz
© 123RF.COM

Sok malinowy jest niezastąpiony w walce z objawami przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga pokonać gorączkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika maliny są polecane jako naturalny środek na zaparcia. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wykazują również działanie rozkurczowe, dlatego łagodzą bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz potasu wspomagają działanie układu nerwowego. Są także polecane dla osób, które stosują diety odchudzające.

/ 5Maliny w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Świeże maliny jedzone prosto z krzaczka to smak wakacji u babci. Kuszą swoim kolorem i zapachem. Można je dodawać do sałatek, muffinek, tart, serników, tiramisu, brownie. Niektórym mogą przeszkadzać drobne pesteczki. Jest na to sposób – wystarczy przygotować malinowy mus lub sos i przetrzeć go przez sito. Będzie to doskonały dodatek do lodów, koktajli, ciast oraz mięs czy ryb. Maliny doskonale nadają się na dżemy, soki, galaretki i nalewki.

/ 5Szybki dżem malinowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg malin, 350 g cukru, skórka otarta z 1 cytryny.
Przygotowanie: maliny zasyp cukrem w garnku o grubym dnie i odstaw na godzinę. Kiedy owoce puszczą sok, podgrzej je i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki