Maliny dobre na wszystko

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Wielka moc małych owoców

Obraz
© 123RF.COM

Maliny wyróżniają się pięknym czerwono-różowym kolorem oraz intensywnym smakiem i zapachem. Te owoce to prawdziwe źródło zdrowia – obfitują w witaminy i minerały, zawierają też sporo błonnika oraz antyutleniaczy. Jednak przede wszystkim są pyszne. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, nie tylko na słodko.

Polecamy wideo: jak myć owoce i warzywa

/ 5Co znajdziesz w malinach?

Obraz
© 123RF.COM

Owoce oraz liście malin są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. Nic dziwnego, to prawdziwa bomba witaminowa. Są nieocenione, jako środek wspomagający odporność, ponieważ obfitują w witaminę C. Poza tym zawierają sporą dawkę witamin z grupy B. Uzupełniają także niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Antocyjany, które odpowiadają za apetyczny kolor dojrzałych malin, korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Mają w sobie również cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Ponadto, w porównaniu z innymi owocami, odznaczają się wysoką zawartością błonnika. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię - 100 g malin to tylko 33 kalorie.

/ 5Właściwości malin

Obraz
© 123RF.COM

Sok malinowy jest niezastąpiony w walce z objawami przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga pokonać gorączkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika maliny są polecane jako naturalny środek na zaparcia. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wykazują również działanie rozkurczowe, dlatego łagodzą bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz potasu wspomagają działanie układu nerwowego. Są także polecane dla osób, które stosują diety odchudzające.

/ 5Maliny w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Świeże maliny jedzone prosto z krzaczka to smak wakacji u babci. Kuszą swoim kolorem i zapachem. Można je dodawać do sałatek, muffinek, tart, serników, tiramisu, brownie. Niektórym mogą przeszkadzać drobne pesteczki. Jest na to sposób – wystarczy przygotować malinowy mus lub sos i przetrzeć go przez sito. Będzie to doskonały dodatek do lodów, koktajli, ciast oraz mięs czy ryb. Maliny doskonale nadają się na dżemy, soki, galaretki i nalewki.

/ 5Szybki dżem malinowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg malin, 350 g cukru, skórka otarta z 1 cytryny.
Przygotowanie: maliny zasyp cukrem w garnku o grubym dnie i odstaw na godzinę. Kiedy owoce puszczą sok, podgrzej je i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru