Wielka moc małych owoców
Maliny wyróżniają się pięknym czerwono-różowym kolorem oraz intensywnym smakiem i zapachem. Te owoce to prawdziwe źródło zdrowia – obfitują w witaminy i minerały, zawierają też sporo błonnika oraz antyutleniaczy. Jednak przede wszystkim są pyszne. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda, nie tylko na słodko.
Polecamy wideo: jak myć owoce i warzywa
Co znajdziesz w malinach?
Owoce oraz liście malin są od wieków wykorzystywane w medycynie ludowej. Nic dziwnego, to prawdziwa bomba witaminowa. Są nieocenione, jako środek wspomagający odporność, ponieważ obfitują w witaminę C. Poza tym zawierają sporą dawkę witamin z grupy B. Uzupełniają także niedobory potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Antocyjany, które odpowiadają za apetyczny kolor dojrzałych malin, korzystnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Mają w sobie również cenne dla naszego zdrowia antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Ponadto, w porównaniu z innymi owocami, odznaczają się wysoką zawartością błonnika. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o linię - 100 g malin to tylko 33 kalorie.
Właściwości malin
Sok malinowy jest niezastąpiony w walce z objawami przeziębienia. Działa napotnie, dzięki czemu pomaga pokonać gorączkę. Ze względu na dużą zawartość błonnika maliny są polecane jako naturalny środek na zaparcia. Przyspieszają perystaltykę jelit. Wykazują również działanie rozkurczowe, dlatego łagodzą bóle menstruacyjne. Dzięki zawartości witamin z grupy B oraz potasu wspomagają działanie układu nerwowego. Są także polecane dla osób, które stosują diety odchudzające.
Maliny w kuchni
Świeże maliny jedzone prosto z krzaczka to smak wakacji u babci. Kuszą swoim kolorem i zapachem. Można je dodawać do sałatek, muffinek, tart, serników, tiramisu, brownie. Niektórym mogą przeszkadzać drobne pesteczki. Jest na to sposób – wystarczy przygotować malinowy mus lub sos i przetrzeć go przez sito. Będzie to doskonały dodatek do lodów, koktajli, ciast oraz mięs czy ryb. Maliny doskonale nadają się na dżemy, soki, galaretki i nalewki.
Szybki dżem malinowy
Składniki: 1 kg malin, 350 g cukru, skórka otarta z 1 cytryny.
Przygotowanie: maliny zasyp cukrem w garnku o grubym dnie i odstaw na godzinę. Kiedy owoce puszczą sok, podgrzej je i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż dżem zgęstnieje. Pod koniec dodaj skórkę z cytryny. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem.