Makaronowy przekładaniec z kiełbasą i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i pieczarkami to doskonały pomysł na kolację lub obiad. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu krok po kroku oraz listy potrzebnych składników, to jesteś w odpowiednim miejscu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Makaron ugotować i odcedzić. Pokroić w drobną kostkę kiełbaskę, cebulkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce.
- Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, wrzucić cebulkę i poczekać, aż się zeszkli, dodać kiełbaskę i pieczarki. Pomidora pokroić w plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym rozłożyć jedną warstwę makaronu. Następnie rozsypać ser, dodać 1/2 farszu z patelni, znowu posypać serem. Ponownie należy dodać makaron, ser, farsz i posypać ponownie wszystko serem. Udekorować całość plastrami pomidora i posypać ziołami prowansalskimi. Zalać odrobiną mleka.
- Piec około 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl