Makaroniki z programu "Bake Off - Ale Ciacho!"

Malutkie pyszności z kulinarnego show TVP1. Ich smak zachwyca!

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

W trzecim odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy piekli apetyczne ciastka i ciasteczka. W konkurencji technicznej dziesięciu uczestników zmierzyło się z zadaniem przygotowanym przez Krzysztofa Ilnickiego, a konkretnie z upieczeniem makaroników według receptury jurora. Z programem pożegnał się Aleksander Domieracki, a odcinek wygrał Tomasz Cieśla.

Te malutkie francuskie słodkości pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują. Warto poeksperymentować i spróbować przygotować je w domu.

Składniki
Pasta:
120 g mąki migdałowej
120 g cukru pudru
45 g białka
barwnik żelowy (dowolny)
Beza włoska:
50 g białka (leżakowane przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, otwarte)
120 g cukru typu kryształ
35 g wody

UWAGA: Jeśli przygotowujesz bezę włoską w mikserzerze stacjonarnym, musisz podwoić ilość składników (rózga w mikserze zadziała dopiero przy 100 g białka). Po przygotowaniu wykorzystaj połowę bezy.

Składniki na pastę połączyć płaskim mieszadłem w mikserze. Przygotować syrop z cukru i wody doprowadzając go do temperatury 119 stopni C. Zalać syropem ubijające się białko. Gdy temperaturę masy spadnie do 45-40 stopni C, połączyć z pastą. Mieszać, odpowietrzając, do uzyskania płynącej konsystencji (z łyżki zanurzonej w miksie i podniesionej powinien spływać niemalże ciągły strumień). Wyszprycować w dyski na macie silikonowej - rozmiar gotowych makaroników to średnica 4 cm. Uderzyć blachą o stół w celu uzyskania płaskich makaroników. Odstawić do ciepłego i suchego miejsca, aby makaroniki lekko przeschły - do uzyskania skorupki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wstawić makaroniki i natychmiast zredukować temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 3 min w zamkniętym i przez 12 minut w uchylonym piekarniku bez termoobiegu.

Nadzienie numer 1: cremeux czarna porzeczka
100 g purée z czarnej porzeczki +120 g
40 g żółtka
80 g jajka
50 g cukru typu kryształ
40 g białej czekolady
100 g masła

Spasteryzować 100 g purée z czarnej porzeczki z żółtkiem, jajami i cukrem (podgrzać do 82 stopni C mieszając stale silikonową łopatką)
. Powstałą masą zalać białą czekoladę i zblendować. Dodać 120 g puree. Gdy temperatura osiągnie 35-32 stopni C, zblendować z miękkim masłem. Schłodzić.

Nadzienie numer 2 - ganache pomarańcza
225 g soku pomarańczowego
200 g czekolady mlecznej
140 g czekolady gorzkiej
45 g masła
8 g świeżej skórki z pomarańczy

Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Zagrzać sok do 40 stopni C. Rozpuścić obie czekolady w 40 stopniach C i połączyć. Gdy temperatura spadnie do 35-32 stopni C, dodać miękkie masło. Zblendować. Dodać startą skórkę. Wstawić do lodówki i regularnie mieszać do zgęstnienia.

Montaż makaroników:
Dopasować makaroniki rozmiarami. Wyszprycować nadzienie na jedną połowę i przykryć drugim makaronikiem. Schłodzić. Podpowiedź: miks makaronikowy po wyszprycowaniu na matę silikonową można z wierzchu posypać dekoracją: liofilizowane owoce, kruszone ziarna kakaowca etc.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę