Makaroniki z programu "Bake Off - Ale Ciacho!"

Malutkie pyszności z kulinarnego show TVP1. Ich smak zachwyca!

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

W trzecim odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy piekli apetyczne ciastka i ciasteczka. W konkurencji technicznej dziesięciu uczestników zmierzyło się z zadaniem przygotowanym przez Krzysztofa Ilnickiego, a konkretnie z upieczeniem makaroników według receptury jurora. Z programem pożegnał się Aleksander Domieracki, a odcinek wygrał Tomasz Cieśla.

Te malutkie francuskie słodkości pięknie się prezentują i wyjątkowo smakują. Warto poeksperymentować i spróbować przygotować je w domu.

Składniki
Pasta:
120 g mąki migdałowej
120 g cukru pudru
45 g białka
barwnik żelowy (dowolny)
Beza włoska:
50 g białka (leżakowane przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, otwarte)
120 g cukru typu kryształ
35 g wody

UWAGA: Jeśli przygotowujesz bezę włoską w mikserzerze stacjonarnym, musisz podwoić ilość składników (rózga w mikserze zadziała dopiero przy 100 g białka). Po przygotowaniu wykorzystaj połowę bezy.

Składniki na pastę połączyć płaskim mieszadłem w mikserze. Przygotować syrop z cukru i wody doprowadzając go do temperatury 119 stopni C. Zalać syropem ubijające się białko. Gdy temperaturę masy spadnie do 45-40 stopni C, połączyć z pastą. Mieszać, odpowietrzając, do uzyskania płynącej konsystencji (z łyżki zanurzonej w miksie i podniesionej powinien spływać niemalże ciągły strumień). Wyszprycować w dyski na macie silikonowej - rozmiar gotowych makaroników to średnica 4 cm. Uderzyć blachą o stół w celu uzyskania płaskich makaroników. Odstawić do ciepłego i suchego miejsca, aby makaroniki lekko przeschły - do uzyskania skorupki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wstawić makaroniki i natychmiast zredukować temperaturę do 150 stopni C. Piec przez 3 min w zamkniętym i przez 12 minut w uchylonym piekarniku bez termoobiegu.

Nadzienie numer 1: cremeux czarna porzeczka
100 g purée z czarnej porzeczki +120 g
40 g żółtka
80 g jajka
50 g cukru typu kryształ
40 g białej czekolady
100 g masła

Spasteryzować 100 g purée z czarnej porzeczki z żółtkiem, jajami i cukrem (podgrzać do 82 stopni C mieszając stale silikonową łopatką)
. Powstałą masą zalać białą czekoladę i zblendować. Dodać 120 g puree. Gdy temperatura osiągnie 35-32 stopni C, zblendować z miękkim masłem. Schłodzić.

Nadzienie numer 2 - ganache pomarańcza
225 g soku pomarańczowego
200 g czekolady mlecznej
140 g czekolady gorzkiej
45 g masła
8 g świeżej skórki z pomarańczy

Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Zagrzać sok do 40 stopni C. Rozpuścić obie czekolady w 40 stopniach C i połączyć. Gdy temperatura spadnie do 35-32 stopni C, dodać miękkie masło. Zblendować. Dodać startą skórkę. Wstawić do lodówki i regularnie mieszać do zgęstnienia.

Montaż makaroników:
Dopasować makaroniki rozmiarami. Wyszprycować nadzienie na jedną połowę i przykryć drugim makaronikiem. Schłodzić. Podpowiedź: miks makaronikowy po wyszprycowaniu na matę silikonową można z wierzchu posypać dekoracją: liofilizowane owoce, kruszone ziarna kakaowca etc.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl

Źródło artykułu: TVP2

Wybrane dla Ciebie

Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia