Magiczna przyprawa miłości
Mowa o kardamonie pochodzącym z z Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Sri Lanka). Jego nasiona są nie tylko popularną przyprawą, ale i jedną z najdroższych (drugą po szafranie).
Mowa o kardamonie pochodzącym z z Azji Południowo-Wschodniej (Indie, Sri Lanka). Jego nasiona są nie tylko popularną przyprawą, ale i jedną z najdroższych (drugą po szafranie)
.
Doskonały dodatek
Kardamon może być używany w każdym domu, w przemyśle spożywczym i alkoholowym. Na Środkowym Wschodzie jest dodawany do kawy oraz innych dań. Już samo jego zastosowanie stanowi dla gości wielki zaszczyt. Stosowany jest także do produkcji kosmetyków. Nasiona kardamonu mają kamforowy zapach i dosyć ostry smak. Zawierają olejek lotny, tłuszcz, skrobię i cukier. W efekcie można nim przyprawiać marcepany, pierniki, desery owocowe, kompoty, musy jabłkowe i sałatki z owoców.
Znakomicie poprawia także smak zup (grochowa, rosół, owocowa), sosów, naleśników i słodkich ciast smażonych, a także potraw z mięs i ryb, gulaszu wołowego, cielęcego risotto, pasztetów oraz mięsa z rusztu. Nadaje też świeży, miły smak dyni, marchwi, szarlotkom z jabłek i dyni. Miłośnicy tej przyprawy dodają ją drobno zmieloną do czarnej kawy. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Kardamon używany jest również do produkcji likierów.
Dla wielu osób cenną informacją będzie to, iż kardamon reguluje trawienie i leczy zapalenia jamy ustnej. Ta niepozorna przyprawa zapobiega też rozmnażaniu wirusów, które jak wielu już się przekonało, szaleją w całej Polsce.
Uwodzicielski zapach
Tak, tak... Jego zapach i smak możesz wykorzystać w zbliżające się "święto miłości", czyli 14 lutego. Rano zaparz ukochanej osobie kawę z kardamonem i dostarcz do łóżka. Napój będzie miał magiczny, lekko tajemniczy i trudny do opisania smak. Tego zapachu nie da się zapomnieć.
Jest po prostu zniewalający. Musisz wiedzieć, iż dawniej przyprawa ta przez wielu była używana do sporządzania miłosnych eliksirów oraz amuletów wypełnionych kardamonowymi nasionami. Nie należy jednak przesadzać z dodawaniem tej przyprawy. Ze względu na intensywny smak, lepiej używać jej w małych ilościach. Zwykle wystarczy szczypta świeżo rozgniecionych nasion.
Zobacz w innych serwisach:
Oczywiście w Walentynki nie może zabraknąć uroczej kolacji w restauracji czy w domu. Miłym akcentem może stać się zrobione własnoręcznie ciasto z kardamonem i pistacjami. Brzmi bajecznie, a smakuje jeszcze lepiej. Najpierw do miksera włóż 150 g orzechów pistacjowych (bez soli) oraz 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i posiekaj.
Dodaj 185 g mąki z proszkiem do pieczenia, 150 g masła, 185 g miałkiego cukru i zmiksuj wszystko na grudkowatą masę. Do tego jeszcze 3 jajka wymieszane z 125 g jogurtu. Zamieszaj i przełóż całość do blaszki. Piecz ok. 45 min w 180 stopniach. Podaj w blasku świec z dodatkiem czerwonego wina. Efekt gwarantowany!
A jeśli Wasza randka będzie się przedłużać, możesz wykorzystać w jeszcze inny sposób afrodyzjakalne właściwości opisywanej przyprawy. Dodaj 3 krople naturalnego olejku kardamonowego do oliwy przeznaczonej do masażu, a następnie urządzić swej najdroższej osobie niezapomniany masaż relaksujący. Zbyt śmiałe? Nie ma sprawy! Ten sam olejek można wlać do specjalnych podgrzewaczy i delektować się uwodzicielskim zapachem.
qk
Zobacz w innych serwisach: