Łosoś asian style
"Dziś zabieram was w pyszną podróż do Azji z łososiem. Wszyscy gotowi? Można odpływać na smakowite łowy? Z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym w sosie orzeszkowo-sezamowym ta wyprawa na pewno się uda. A do tego mnóstwo aromatycznych dodatków." Przepis pochodzi z bloga Joanny Byczkiewicz opietruszka.pl
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 porcje łososia
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 mała marchew
- 1 mała cukinia
- 1/4 czerwonej lub pomarańczowej papryki
- 2 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- 3-4 brązowe pieczarki
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- łyżeczka tahini (pasty sezamowej)
- łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Do podania:
- listki kolendry
- cząstki limonki (1-2 na porcję)
- chili
- kawałki orzechów ziemnych
- czarny sezam
Przepis
Cebulę pokrój w piórka, a czosnek na plasterki. Marchew i cukinię pokrój obieraczką lub nożem na cienkie paski (odłóż miękki środek cukinii). Pieczarki pokrój na plasterki, paprykę w cienkie, długie paski. Porcje łososia podziel na większe kostki.
Makaron zalej wrzątkiem i pozostaw na około 5 minut. Odcedź. W tym czasie przygotuj warzywa.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni. Podsmaż przez chwilę cebulę, pod koniec dodaj czosnek, zdejmij z patelni.
Podsmaż marchew, cukinię i paprykę przez około 2 minuty, odłóż. Na tej samej patelni dolej 1 łyżkę oleju i smaż kawałki łososia przez 1-2 minuty z każdej strony.
Składniki sosu połącz ze sobą i dodaj do makaronu. Danie uzupełnij resztą podsmażonych składników i równomiernie wymieszaj. Na samej górze ułóż kawałki łososia.
Udekoruj danie kolendrą, sezamem, kawałkami orzeszków, kawałkami chili oraz cząstkami limonki.