Letnia szarlotka z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka
Szarlotka kojarzy wam się z jesienią? Nic bardziej mylnego. To przepyszne ciacho można upiec, wykorzystując pierwsze letnie jabłka. Najlepiej sprawdzą się papierówki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
Do dekoracji:
- cukier puder
Przepis
- Mąkę zagnieść z margaryną, żółtkami, jajkiem, cukrem pudrem, śmietaną i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części.
- Jedną część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, a drugą część schłodzić w lodówce.
- Na cieście ułożyć pokrojone w ósemki jabłka.
- 2,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmącić budynie i wlać do gotującego się mleka, mieszając gotować ok. 2 minuty. Gorący budyń wylać na jabłka. Następnie zetrzeć drugą część ciasta.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec około 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl