Ciasto leśny mech. Jak zrobić pyszne ciacho ze szpinakiem?

Ten nietypowy wypiek swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Wspaniale prezentuje się na stole bez względu na okazję. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny.

Ciasto leśny mech. Jak zrobić pyszne ciacho ze szpinakiem?Ciasto leśny mech. Jak zrobić pyszne ciacho ze szpinakiem?
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mrożonego szpinaku (u mnie Hortex)
  • 500 g mascarpone
  • 450 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • owoc granatu

Przepis

  • Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć go w dłoniach), dodajemy do niego odrobinę oleju i blendujemy.
  • Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej, następnie obie mąki i proszek do pieczenia.
  • Na końcu – miksując na wolnych obrotach – dodajemy rozdrobniony szpinak.
  • Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy puste).
  • Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na ok 60-65 minut.
  • Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy (boki najlepiej najpierw obkroić nożem).
  • Z wierzchu ciasta odkrajamy blat na wysokości ok 1/3 całości. Kruszymy go drobno na talerzyk.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy stopniowo mascarpone i cukier puder.
  • Gotową masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym wcześniej ciastem.
  • Aby całość wyglądała efektowniej i smakowała jeszcze lepiej, ciasto przyozdabiamy pestkami granatu.
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód