Ciasto leśny mech. Jak zrobić pyszne ciacho ze szpinakiem?
Przepis
Ten nietypowy wypiek swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Wspaniale prezentuje się na stole bez względu na okazję. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny.
3.4
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Źródło: Getty Images
Składniki
Przepis
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć go w dłoniach), dodajemy do niego odrobinę oleju i blendujemy.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej, następnie obie mąki i proszek do pieczenia.
- Na końcu – miksując na wolnych obrotach – dodajemy rozdrobniony szpinak.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy puste).
- Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na ok 60-65 minut.
- Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy (boki najlepiej najpierw obkroić nożem).
- Z wierzchu ciasta odkrajamy blat na wysokości ok 1/3 całości. Kruszymy go drobno na talerzyk.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy stopniowo mascarpone i cukier puder.
- Gotową masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym wcześniej ciastem.
- Aby całość wyglądała efektowniej i smakowała jeszcze lepiej, ciasto przyozdabiamy pestkami granatu.
Przepis dodał użytkownik FascynacjeAni
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ciasto leśny mech. Jak zrobić pyszne ciacho ze szpinakiem?
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
14
1
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.