Ciasto leśny mech. Jak zrobić pyszne ciacho ze szpinakiem?
Ten nietypowy wypiek swój intensywnie zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Wspaniale prezentuje się na stole bez względu na okazję. Sceptyków uspokajamy, szpinak w cieście jest niemal niewyczuwalny. Leśny mech jest wilgotny i smaczny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody (najlepiej odcisnąć go w dłoniach), dodajemy do niego odrobinę oleju i blendujemy.
- Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej, następnie obie mąki i proszek do pieczenia.
- Na końcu – miksując na wolnych obrotach – dodajemy rozdrobniony szpinak.
- Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki pozostawiamy puste).
- Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na ok 60-65 minut.
- Ciasto studzimy. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy (boki najlepiej najpierw obkroić nożem).
- Z wierzchu ciasta odkrajamy blat na wysokości ok 1/3 całości. Kruszymy go drobno na talerzyk.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy stopniowo mascarpone i cukier puder.
- Gotową masę wykładamy na ciasto. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym wcześniej ciastem.
- Aby całość wyglądała efektowniej i smakowała jeszcze lepiej, ciasto przyozdabiamy pestkami granatu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl