Leczo. Cały obiad w jednym garnku
Potrawa bardzo popularna także w Polsce, choć nasza wersja trochę różni się od węgierskiej, w której pomidory i papryka duszone są zwykle na smalcu, z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, a następnie doprawione papryką w proszku
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę kroimy dowolnie i podsmażamy z boczkiem. Osobno, na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szerokie paski. Cukinie kroimy w grubszą kostkę.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w ćwiartki. Do dużego garnka wkładamy cebulę z boczkiem, paprykę i cukinię.
- Dodajemy pomidory, kiełbasę i przyprawy oraz ostrą paprykę przekrojoną na pół i bez pestek. Zalewamy taką ilością wody, żeby przykryła warzywa.
- Gotujemy bez przykrycia, aż wszystkie składniki zmiękną i będą pływały w pięknym, gęstym i aromatycznym sosie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl