Trwa ładowanie...

Kwas octowy - E260

Octu używa się w większości polskich kuchni. Stosujemy go do galaret mięsnych, konserwowania ogórków, sałatek i różnego rodzaju przetworów, które muszą zostać zakwaszone. Nie wszyscy jednak wiedzą, że powstaje on w wyniku rozcieńczenia żrącego kwasu octowego. E260, czyli kwas octowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Czy nie jest on jednak szkodliwy dla naszego zdrowia?

Kwas octowy - E260Źródło: 123RF.COM
d107zcs
d107zcs

Octu używa się w większości polskich kuchni. Stosujemy go do galaret mięsnych, konserwowania ogórków, sałatek i różnego rodzaju przetworów, które muszą zostać zakwaszone. Nie wszyscy jednak wiedzą, że powstaje on w wyniku rozcieńczenia żrącego kwasu octowego. E260, czyli kwas octowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Czy nie jest on jednak szkodliwy dla naszego zdrowia?

E260, czyli co?

E260, jak sama nazwa wskazuje, występuje na liście E. Są to wszystkie dodatki chemiczne dodawane do żywności zatwierdzone w krajach Unii Europejskiej. E260, czyli kwas octowy, jest środkiem konserwującym. W grupie konserwantów możemy znaleźć również: benzoesan sodu, benzoesan potasu czy benzoesan wapnia. Przedłużają one trwałość i wydłużają termin przydatności do spożycia wszystkich produktów spożywczych. Ich celem jest zapobieganie namnażania się bakterii czy grzybów.

Kwas octowy w czystej postaci jest wyjątkowo żrący. Wykazuje właściwości higroskopijne, czyli pochłania wilgoć z powietrza. Po otwarciu pojemnika z kwasem octowym w wilgotnym pomieszczeniu możemy zauważyć, że ścianki opakowania zaczyna pokrywać szron. Jest bezbarwną cieczą, mieszalną z wodą. Posiada ostry, znany wszystkim zapach octu. Kwas octowy w temperaturze poniżej 16 stopni Celsjusza zmienia się w krystaliczne bryłki wyglądem przypominające sople lodu. Właśnie z tego powodu inna nazwa tego kwasu to kwas octowy lodowaty.

Otrzymywanie kwasu octowego

W 1700 roku wydestylowano po raz pierwszy kwas octowy z octu.
Obecnie kwas octowy możemy otrzymać poprzez:

  1. karbonylowanie metanolu,
  2. utlenianie butanu lub niskooktanowych benzyn,
  3. utlenianie aldehydu octowego.

Źródłem spożywczego kwasu octowego jest:

  1. fermentacja octowa etanolu, który otrzymywany jest wcześniej z fermentacji alkoholowej cukrów (piwa, wina),
  2. sucha destylacja drewna – kwas octowy jest tutaj produktem ubocznym, fermentacja cukru, melasy, alkoholu. W warunkach naturalnych kwas octowy obecny jest w owocach. Jego tworzenie się występuje tam, gdzie następuje fermentacja.
d107zcs

W jakich produktach spożywczych znajdziemy E260?

W produkcji spożywczej E260 stosowany jest jako ocet spożywczy do konserwacji żywności. Używany przez nas w kuchni ocet to nic innego, jak rozcieńczony kwas octowy. Wykorzystuje się go np. do produkcji majonezu. Jest także dodawany do produktów ze względu na specyficzny zapach. Dodatkowo świetnie radzi sobie jako regulator kwasowości w produktach dla dzieci. Znajdziemy go również w produktach typu: mozzarella, sery serwatkowe, warzywa i owoce pakowane w puszki lub słoiki, marynaty czy w niektórych rodzajach chleba.
Dodawanie octu do potraw pobudza apetyt i wpływa na lepsze trawienie tłustych dań.

Skutki uboczne stosowania kwasu octowego

Nie istnieją skutki uboczne stosowania E260 w produktach spożywczych. Kwas octowy w przypadku kontaktu ze skórą może powodować wysypkę lub inne reakcje alergiczne. Jest to związek E20, który tylko groźnie wygląda.

Gdzie ma swoje zastosowanie E260?

  1. produkcja sztucznego jedwabiu,
  2. barwniki do włosów,
  3. mydła w płynie,
  4. produkcja aspiryny,
  5. produkcja niepalnej taśmy filmowej,
  6. usuwanie kamienia kotłowego,
  7. produkcja butelek PET,
  8. papierosy,
  9. karmy dla zwierząt.

Magdalena Bury

d107zcs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d107zcs
Więcej tematów