Trwa ładowanie...
05-06-2016 11:07

Kwas jabłkowy - E296

Życie w biegu sprawiło, że współcześni ludzie nie mają czasu na codzienne zakupy. W związku z tym producenci zaczęli dodawać do produktów substancje wpływające na przedłużenie ich trwałości oraz świeżości. Konserwanty, bo o nich mowa, znajdziemy obecnie w większości artykułów spożywczych. Jednym z nich jest E296, czyli kwas jabłkowy. Czy jego stosowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Kwas jabłkowy - E296Źródło: WP.PL
dxtlvjh
dxtlvjh

Kwas jabłkowy - konserwant

Kwas jabłkowy, czyli E296, jest konserwantem. Dodanie go do produktu spożywczego służy przedłużeniu daty przydatności do spożycia. Konserwanty wpływają na trwałość produktów, nie zmieniając ich smaku ani zapachu. Najbardziej znanymi substancjami o tych właściwościach są: benzoesan sodu (E211), kwas octowy (E260), kwas mlekowy (E270) czy kwas borowy (E284).

Kwas jabłkowy występuje w naturalnym środowisku, m.in. znajdziemy go w jabłkach oraz rabarbarze. Dla zastosowania przemysłowego tworzony jest w procesie syntezy chemicznej.
Oprócz właściwości konserwujących, kwas jabłkowy wykazuje także właściwości stabilizujące kolor. Dodawany jest do soku winogronowego, ananasowego oraz jabłkowego. Kwas jabłkowy zapobiega rozwojowi bakterii oraz grzybów. Hamuje także brunatnienie owoców oraz warzyw. Dodatkowo wpływa na rozwój antyoksydantów.

W jakich produktach znajdziemy kwas jabłkowy?

  1. przetwory owocowe: dżemy, marmolady i produkty do smarowania,
  2. produkty niskokaloryczne,
  3. słodziki,
  4. obrane i pakowane ziemniaki,
  5. napoje gazowane,
  6. mrożone frytki,
  7. zupy konserwowe,
  8. owoce i warzywa w puszkach,
  9. owoce i warzywa w słoikach i innych szklanych opakowaniach,
  10. soki owocowe,
  11. żywność zbożowa przetworzona,
  12. żywność dla dzieci.

Skutki uboczne stosowania E296

Kwas jabłkowy jest elementem procesu metabolicznego każdej komórki. Dodawanie go do produktów spożywczych nie wpływa więc szkodliwie na nasz organizm. Szczególną uwagę powinni zachowywać jednak rodzice. Duże dawki kwasu jabłkowego w produktach podawanych dzieciom mogą być dla nich szkodliwe. Jest to związane z niewykształconą jeszcze zdolnością rozkładania takich ilości kwasu jabłkowego.

dxtlvjh

Kwas jabłkowy w kosmetyce

Kwas jabłkowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Znajdziemy go w składzie peelingów, szamponów do włosów, kremów oraz płynów do oczyszczania twarzy. Kwas jabłkowy wykazuje silne działanie nawilżające. Świetnie rozjaśnia również przebarwienia skórne oraz zmiękcza zrogowaciały naskórek.

Magdalena Bury

dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj