Kwas jabłkowy - E296

Życie w biegu sprawiło, że współcześni ludzie nie mają czasu na codzienne zakupy. W związku z tym producenci zaczęli dodawać do produktów substancje wpływające na przedłużenie ich trwałości oraz świeżości. Konserwanty, bo o nich mowa, znajdziemy obecnie w większości artykułów spożywczych. Jednym z nich jest E296, czyli kwas jabłkowy. Czy jego stosowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia?

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

Kwas jabłkowy - konserwant

Kwas jabłkowy, czyli E296, jest konserwantem. Dodanie go do produktu spożywczego służy przedłużeniu daty przydatności do spożycia. Konserwanty wpływają na trwałość produktów, nie zmieniając ich smaku ani zapachu. Najbardziej znanymi substancjami o tych właściwościach są: benzoesan sodu (E211), kwas octowy (E260), kwas mlekowy (E270) czy kwas borowy (E284).

Kwas jabłkowy występuje w naturalnym środowisku, m.in. znajdziemy go w jabłkach oraz rabarbarze. Dla zastosowania przemysłowego tworzony jest w procesie syntezy chemicznej.
Oprócz właściwości konserwujących, kwas jabłkowy wykazuje także właściwości stabilizujące kolor. Dodawany jest do soku winogronowego, ananasowego oraz jabłkowego. Kwas jabłkowy zapobiega rozwojowi bakterii oraz grzybów. Hamuje także brunatnienie owoców oraz warzyw. Dodatkowo wpływa na rozwój antyoksydantów.

W jakich produktach znajdziemy kwas jabłkowy?

  1. przetwory owocowe: dżemy, marmolady i produkty do smarowania,
  2. produkty niskokaloryczne,
  3. słodziki,
  4. obrane i pakowane ziemniaki,
  5. napoje gazowane,
  6. mrożone frytki,
  7. zupy konserwowe,
  8. owoce i warzywa w puszkach,
  9. owoce i warzywa w słoikach i innych szklanych opakowaniach,
  10. soki owocowe,
  11. żywność zbożowa przetworzona,
  12. żywność dla dzieci.

Skutki uboczne stosowania E296

Kwas jabłkowy jest elementem procesu metabolicznego każdej komórki. Dodawanie go do produktów spożywczych nie wpływa więc szkodliwie na nasz organizm. Szczególną uwagę powinni zachowywać jednak rodzice. Duże dawki kwasu jabłkowego w produktach podawanych dzieciom mogą być dla nich szkodliwe. Jest to związane z niewykształconą jeszcze zdolnością rozkładania takich ilości kwasu jabłkowego.

Kwas jabłkowy w kosmetyce

Kwas jabłkowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Znajdziemy go w składzie peelingów, szamponów do włosów, kremów oraz płynów do oczyszczania twarzy. Kwas jabłkowy wykazuje silne działanie nawilżające. Świetnie rozjaśnia również przebarwienia skórne oraz zmiękcza zrogowaciały naskórek.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości