Kurczak korzenny
Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa w Polsce - statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kg mięsa z kury.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.
Przepis
W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy udka z kurczaka. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy na chwilę z rondla, do którego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa szklimy, a następnie wkładamy kurczaka.
Przepis
Do całości wlewamy wino, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy pod pokrywką na małym ogniu przez 45 minut. Na kwadrans przed końcem gotowania wsypujemy zmrożoną marchewkę, a 5 minut później oliwki. W efekcie gotowania mięso kurczaka powinno odchodzić od kości.